Simpsonovi predviđaju rat na Kosovu

Izvor:
Istinomer, Foto: Facebook Screenshot

Viralni snimak u kome „Simpsonovi” navodno predviđaju rat na Kosovu na jesen, na osnovu plakata filma o Openhajmeru i projekcije pod nazivom Kosovska jesen – nova je teorija zavere na društvenim mrežama.

Jedna od najpoznatijih i najduže emitovanih serija „Simpsonovi” (The Simpsons) poslednjih godina postala je utočište za teoretičare zavere, kako njeni animirani junaci, navodno, uspešno predviđaju brojne društveno-političke događaje godinama, pa i decenijama pre.

Objašnjenja za nekada savršena „predviđanja” budućnosti izostaju, dok teoretičari zavere uglavnom polaze od tvrdnje da je kreator serije Met Groning visokopozicionirani mason, „vladar iz senke”.

Tako su i nedavni požari na havajskom ostrvu Maui takođe stavljeni u kontekst „predviđanja Simpsonovih” po kojem su upravo oni prikazali korišćenje direktnog energetskog oružja (DEW).

ovoj teoriji zaveredezinformacijima u vezi sa katastrofalnim šumskim požarima na Havajima, uključujući i onu koja je povezuje sa Simpsonovima, Istinomer je pisao i ranije.

Osim požara i direktnog energetskog oružjaSimpsonovi su u poslednje vreme povezani čak i sa – Kosovom i „najavom rata na jesen”.

Tako je proteklih nedelja postao viralan snimak u kome porodica Simpson odlazi u bioskop na projekciju filma jedne poznate albanske rediteljke, „Kosovska jesen” (Kosovo Autumn). Film na albanskom jeziku govori o narodu na Kosovu koji je u ratu, a teoretičari zavere u ovome vide najavu za rat na Kosovu tokom ove jeseni.

Na TikToku kruži snimak iste epizode Simpsonovih uz opis da „vladari iz senke kroz Simpsonove 2005. govore za ovu godinu”.

U snimku porodica Simpson pred projekciju filma razgleda plakate za filmove uključujući i jedan za naslovom „Openhajmerov lift” (Oppenheimer’s Elevator).

Narator iz TikTok videa navodi kako je to „posebno interesantno” što se trenutno u bioskopima daje upravo film o „ocu atomske bombe” Robertu Openhajmeru. „Znači, radi se o ovoj godini. Kosovo jesen, ova godina”, zaključuje se u snimku.

Isti video smo pronašli i na YouTubeu, kao i na Facebooku.

Isečak koji je postao viralan u novoj iteraciji „predviđanja Simpsonovih” deo je 20. epizode 16. sezone pod nazivom Home Away from Homer, emitovane 15. maja 2005. godine.

Upravo u ovoj epizodi Lisa osvaja karte za projekciju filma „Kosovska jesen” na koju odlazi cela porodica Simpson.

Konteksta radi, Kosovo je 2005. godine bilo međunarodna tema kada je američka organizacija Institut za mir Sjedinjenih Američkih Država u martu 2005. izdala dokument u kojoj je navedeno da proces odlučivanja o budućem statusu Kosova treba započeti upravo 2005. godine.

Savet bezbednosti UN-a je nešto kasnije, u oktobru 2005. godine, odlučilo da je „vreme da se započne politički proces o odlučivanju budućeg statusa Kosova”.

Nije novina, pitanje Kosova je bilo aktuelno i 2005. godine što su „Simpsonovi”, na njima svojstven način obradili i ovog puta, kao što često čine sa temama o kojima se govori.

Osim toga, ni plakat za film o Openhajmeru ne dodaje na jačini „dokaza” o predviđanju rata na Kosovu na jesen. Knjiga „Američki Prometej” autora Kaija Birda i Martina Dž. Šervina prema kojoj je snimljen Nolanov „Openhajmer” koji je svoju premijeru imao 21. jula ove godine, objavljena je svega mesec dana pre emitovanje sporne epizode.

Već tada, znalo se da će knjiga na neki način biti ekranizovana. U međuvremenu je „otac atomske bombe”, fizičar Robert Openhajmer bio centralna tema brojnih dokumentaraca, serija, knjiga, predstava, pa i opere. Simpsonovi nisu predvideli da će film biti uvod u bilo koji rat, već je reč o još jednom konspitativnom učitavanju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare