Slika iz pasoša dokazuje da je u padu aviona zapravo poginuo Prigožinov dvojnik?

Izvor:

Jedan predstavnik Vagner grupe je ove sedmice izjavio da su desetine hiljada boraca, uključujući mnoge koji su poslati u Belorusiju posle Prigožinove pobune 24. juna, ne mogu da nađu zaposlenje zbog velike konkurencije koje predstavljaju rusko ministarstvo odbrane i nacionalna garda.

Međutim, dok dezorganizacija naizgled raste među članovima plaćeničke grupe, neki su i dalje uvereni da je Prigožin još živ, a jedan korisnik TikToka je objavio ono za šta tvrdi da je dokaz za to.

U postu TikTok korisnika pod imenom BeautyMrk objavljenom 31. avgusta, koji je pregledan 121.800 puta, sugeriše se da u padu aviona u ruskom regionu Tver nije poginuo šef Vagnera već njegov dvojnik.

U video snimku, koji je kasnije uklonjen, BeautyMrk je citirao komentare iz jednog novinskog članka u kojem se navodi da je u avionu zapravo bio dvojnik i prikazuje sliku pasoša za koju tvrdi da je pripadao toj osobi.

Iako glasine o Prigožinovoj smrti nastavljaju da privlače pažnju, ovaj post na TikTonu ne pruža dokaz da u padu aviona nije poginuo sam Prigožin, piše Njuzvik u svojoj proveri činjenica.

Kako se navodi u tekstu, najveći deo videa objavljenog na TikToku se oslanja na komentare iz jednog članka Dejli mejla koji citira komentatora Valerija Soloveja.

Solovej, kojeg različito opisuju kao „političkog analitičara“ i „teoretičara zavere“, je navodno rekao da se Prigožin skriva i da je njegov dvojnik poginuo u padu aviona.

U tom članku se nalazi fotografija na kojoj je pasoš koji izgleda kao lažan, a tvrdi se da je pripadao jednom od Prigožinovih dvojnika.

Na fotografiji u pasošu je navodno Leonid Krasavin, za koga se tvrdi da je bio povezan sa Prigožinom od 2020.

Pasoš je navodno pronađen tokom jedne racije ranije ove godine.

Rusli medij Izvestija je u julu objavio da je dobio snimak racije u Prigožinovom domu u Sankt Peterbrugu 24. juna, koju su sproveli agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Autentičnost pasoša nije verifokovana.

U članku nema drugih komentara koji sugerišu da je Krasavin ili neki drugi dvojnik poginuo.

Međutim, video snimak koji je BeautyMrk postavio povezuje fotografiju i Solovejeve komentare, što se ne nalazi u članku niti se bilo gde spekulisalo.

Fotografija iz pasoša i Solovejevi komentari nisu dokaz da je u pdau aviona poginuo Prigožinov dvojnik i ne postoje uverljivi dokazi koji sugerišu da je smrt šefa Vagnera lažirana niti da je on još uvek živ, piše Njuzvik.

Kako se dalje navodi, članak Dejli mejla o dvojnicima na kojima je zasnovan snimak na TikToku zasnovan je na razgovoru sa samo jednim izvorom i prepun je spekulacija i neproverenih tvrdnji.

Iako pomenuti izvor tvrdi da je zapravo poginuo dvojnik, za te tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi, zaključuje Njuzvik.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare