Vukanović: Zašto Crkva dijeli narod i urušava ugled podjelom ordenja korumpiranim političarima?

Posle Mrkonjića Grada i Zvornika, patrijarh srpski Porfirije sa vladikama, sveštenstvom i monaštvom posjetio je Foču, osveštao i služio liturgiju u novosagrađenom hramu Svetog Save pred velikim brojem vjernika, piše Nebojša Vukanović na svom blogu.

Ono što upada u oči da je patrijarh cijelo vrijeme bio okružen poličarima na vlasti, a da je počasti kuma hrama dobio niko drugi do Milorad Dodik, donedavno komunista i nevjernik koji nije slavio krsnu slavu, kome je smrdio tamjan i napuštao je neposredno posle rata  sjednice Narodne skupštine Republike Srpske tokom vjerskog obreda, a onda se naprasno „produhovio“ jer je shvatio da mu to donosi političke poene.

Patrijarh je sa Dodikom obišao institucije, ustanove i studente, posjetio načelnika opštine i njegovu delegaciju SNSD-a a potom održao besjedu tokom koje je ponovo nahvalio Dodika, ustvrdio da nikada nije bilo bolje Crkvi nego u doba njegove duge i crne vladavine.

Patrijarh je previdio i zaboravio da je Crkva izgubila poslednjih 15 godina izgubila trećinu vjernika, tokom vladavine njegovog prijatelja koga neprestano podržava, i šta će mu pozlaćeni hramovi, kojima tajkuni poput Kaje pokušavaju iskupiti grijehove i kulučenjr radnika, kad nema vjernika i ako su prazni!?

Zašto ordenja dodjeljivati samo nekolicini aktuelnih političara na vlasti kad se hram gradio decenijama i bilo je stotine donatora, poznatih i nepoznatih koji ne žele da se eksponiraju, i ne treba ih razdvajati na ovakav način.

Dodik i njegov generalni sekretar Partije don Luka Lučiano Petrović dobili su visoka zlatna ordenja od Srpske pravoslavne crkve i mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, valjda zbog štetnih poslova, poskupljenja struje, pljačke i uništenja Elektroprivrede i cijele Republike Srpske. Umjesto što daje ordenja kao zahvalnicu za donacije narodnog novca, jer Dodik i Luka prebacuju sa računa Crkvi javni novac koji je narod sakupio, mitropolit Hrizostom bi trebao da odgovori ko mu je i zašto postavio bombu i minirao luksuzni „Audi A6“ ispred Bogoslovije u Foči 2017. godine, što nikada nije rasvijetljeno, i ima li to neke veze sa nekim dugovima i poslovima?

Šta ako za koju godinu nagrađeni i odlikovani budu uhapšeni i procesuirsni, jer su direktori, ministri i predsjednici prolazni a Crkva je vječna, kakve će biti posledice i šteta za ugled naše Crkve koja se ne može popraviti?

Crkvena ordenja u poslednje vrijeme dobijaju uglavnom tajkuni, ministri, premijeri, predsjednici i korumpirani političari, a kao posledica svega Crkva je izgubila poprililno ugled u narodu, kakav je imala u vrijeme blaženopočivšeg patrijarha Pavla, a nekad važna i vrijedna ordenja su potpuno devalvirala.

Danas su Božićne Poklade, praznik praštanja i pomirenja, i nadam se da će Patrijarh, vladike i Crkva mora prihvatiti dobronamjerne kritike i bojazan za posledice nekih odluka, shvatiti da ne smiju dijeliti narod i vjernike ovakvim ponašanjem, laskati, hvaliti i podržavati političare na vlasti, koji razaraju društvo, a po strani držati pobožne i iskrene vjernike koji nemaju puno novaca.

Na kraju se sa sjetom sjetim blaženopočivšeg patrijarha Pavla, skromnog iskrenog podvižnika koji je život posvetio Crkvi i postavio standarde koje su trebali svi da prate, koji je uvijek bio uz narod i vjernike i koji se nikada nije sastajao niti podržavao Slobodana Miloševića i političare na vlasti već predvodio litije i masovne proteste studenata u Beogradu.

Takođe se sjetim i patrijarha Varnave Rosića, koji je otrovan jer je predvodio masovne proteste protiv Konkordata sa Vatikanom, ili mitropolita Mihajla koga je protjerao iz Srbije kralj Milan Obrenović jer nije dao saglasnost da se razvede od kraljice Natalije.

Detaljnije o ovoj temi u video prilogu, i nadam se da će čelni ljudi naše Crkve shvatiti da ovo pišem i govorim iz najboljih namjera i ne želim nikog da povrijedim već da ukažem na neke procese, jer vjera nema veze sa moći i novcem a i Jevanđelje kaže da će lakše Deva proći kroz iglene uši nego bogataš ući u Carstvo Nebesko.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare