27 godina od zločnačke akcije Bljesak – Tužilaštvo za ratne zločine i dalje ćuti

Izvor:
IN4S, Foto: Printscreen

Predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, ističe da su hrvatske oružane snage pre 27 godina izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija

Zločinačka akcija „Bljesak“ bila je završin čin proterivanja srpskog naroda sa područja Zapadne Slavonije. Većina Srba iz Zapadne Slavonije proterana je tokom 1991. godine u zločinačkim akcijama hrvatskih paravojnih i policijskih snaga „Otkos“, „Orkan“ i „Papuk 91“. U navedenoj zločinačkoj akciji „Bljesak“ protjerano je oko 20.000 Srba a poginule, ubijene ili nestale su 283 osobe, od kojih 114 civila.

Foto: Medija centar

Oko 1.500 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno od kojih su mnogi prošli brutalnu torturu i mučenje u Bjelovaru i Varaždinu. Zaštitne snage UN su se povukle na bezbedno i mirno posmatrale agresiju i ubijanje Srba što je jedan od brojnih primera dvostrukih aršina međunarodne zajednice.

Niko nije odgovarao za brutalne zločine nad Srbima ni pred Haškim tribunalom niti pred hrvatskim pravosuđem. U Hrvatskoj se veličaju i slave ratni zločinci i hrvatske žrtve a srpske žrtve umanjuju, prešućuju i negiraju.

Linta traži da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu konačno pokrene istrage i podigne optužnice protiv naredbodavaca i počinioca svirepih i masovnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u zločinačkoj akciji „Bljesak“ ali i u ostalim zločinačkim akcijama hrvatske vojske i policije na području zapadne Slavonije tokom 1991. godine.

Foto: Printscreen

„Krajnje je vreme da se naše Tužilaštvo za ratne zločine krene da procesuira brojne zločine koji su počinjeni protiv Srba a ne da se samo bavi zločinima koje su počinili pripadnici srpskih snaga. Apsolutno je neprihvatljivo i skandalozno da je Tužilaštvo za ratne zločine u prethodnih 19 godina svog postojanja podiglo samo jednu optužnicu i to protiv samo jednog pripadnika hrvatskih formacija za ratne zločine protiv Srba tokom građanskog rata u Hrvatskoj.”

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar