30 godina od zločina u Dobrovoljačkoj: Recite Kukanjcu da smo izginuli džabe… i neka razruši Sarajevo jer se sa ovakvim dželatima ne može drugačije

Izvor:
Politički.rs, bunarblog.com, Foto: Printscreen

Danas i sutra biće obeleženo 30 godina od zločina nad vojnicima JNA u Sarajevu, kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 ih je zarobljeno.

Pripadnici JNA su, nakon zarobljavanja, dovedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gde su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja, navodi RTRS.

Sud BiH je u prvostepenoj presudi oslobodio ratnog komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragana Vikića optužbi za ratni zločin u Velikom parku u Sarajevu.

Potresno svedočenje o događaju u Dobrovoljačkoj ulici opisao je na svom blogu “Bunarblog” učesnik tog stradanja Željko Pantelić

Telefon u kancelariji u prizemlju pomoćnog objekta Vojne bolnice Sarajevo tog 2.maja 1992. zazvonio je nešto pre 13 časova. Kapetan I klase Marko Labudović znao je ko sa tog telefona zove i pre nego što je podigao slušalicu.
– Halo-izgovorio je sa zebnjom.
– General Kukanjac-predstavio se glas sa druge strane.
– Izvolite druže generale, kapetan Labudović.
– Labudoviću, Šuput je sa svojima upao u zasedu negde kod Doma JNA, formirajte grupu i krenite da mu pomognete i izvučete ranjene i poginule. ODMAH!
Pogledao je za stolom starešine diverzantskog odreda kojim je komandovao. Sedeli su u tišini gledajući u motorolu na stolu, iz koje su dopirali vapaji njihovih kolega iz jedinice koji su upali u zasedu.
– Druže generale, nemam čime da izvršim to naređenje, od sredstava imamo samo dva Pinca bez cerada, a i ne mogu ostaviti bolnicu bez obezbeđenja.
– Slušajte, tamo vojnici i starešine ginu! Razumete li-GINU! Hitno formirajte grupu i krenite!
– Kuda da prođem? Znate da je čitav grad blokiran, hoćete da na nama vežbaju gađanje?
– Zvaću Ganića i Delimustafića da propuste kolonu.
– Ne može Vam niko garantovati prolazak kada pucaju sa svakog prozora.
– Rat je kapetane, RAT, shvatate li to? Izvršite naređenje!
Marko Labudović je bio hrabar čovek, što je više puta i dokazao, ali odluka koju je trebalo da donese nije imala veze sa hrabrošću. U Hrvatskoj je već imao iskustva sa odbijanjem naređenja pretpostavljenima koji su njegovu jedinicu slali u razne nemoguće misije, ne znajući čemu je uopšte jedinice namenjena, tako da je i to naređenje gen.Kukanjca lagano mogao odbiti. Međutim, komandant puka, puk.Šuput, Labudoviću nije bio samo prvopretpostavljeni, već i dobar prijatelj, od koga je nekoliko godina ranije i primio dužnost komandira DOd-a. Gledao je svoje starešine i u njihovim očima video podršku za odluku koja nije realna, ali nije hteo da odbije naređenje i ostane da sluša pozive za pomoć. Uz psovku je spustio slušalicu i prekinuo vezu sa gen.Kukanjcem, odluka je bila doneta.
– Oni koji su na dužnosti neka ostanu, svi ostali odmah sa opremom da se postroje ispred-naredio je prisutnim starešinama.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare