Advokatska komora Srbije: Snimak razgovora Belivuka, Miljkovića i advokata mogao nastati samo tajno i kršenjem prava

Izvor:

Advokatska komora Srbije saopštila je da je transkript razgovora advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, mogao nastati samo tajnim snimanjem i kršenjem prava na poverljiv razgovor sa braniocem.

AKS napominje da iz sadržine objavljenog transkripta razgovora advokata Lazarevića proizlazi da se razgovor vodio nakon lišenja slobode njegovih klijenata.

Advokatska komora Srbije u dopisu Ministarstvu pravde i direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću ukazuje da je proteklih dana veliki broj pisanih i elektronskih medija objavio transkript audio zapisa razgovora koji je advokat Lazarević vodio sa svojim klijentima Belivukom i Miljkovićem, koji se već šest meseci nalaze u posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Beogradu.

„Ukoliko su objavljeni transkripti istiniti, to bi značilo da se razgovori pritvorenika i njihovih branilaca u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu snimaju u cilju upoznavanja sa sadržinom poverljive komunikacije“, upozorava Advokatska komora Srbije.

„Pravo na poverljiv razgovor sa braniocem neprikosnoveno je pravo okrviljenog koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava“, ističu u Komori.

Prema stavu Komore, organi državne vlasti su dužni da se uzdrže od preduzimanja radnji kojima se ovo pravo okrivljenog povređuje i to, pre svega, u situaciji kada je okrivljeni lišen slobode.

„Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odgovorna je za obezbeđenje potrebnih uslova za nesmetano opštenje advokata sa pritvorenim licima i licima koja su lišena slobode, a svako narušavanje prava na poverljiv razgovor predstavljalo bi ne samo flagrantno kršenje osnovnih prava okrivljenih, već i zloupotrebu ovlašćenja organa državne vlasti“, naglašava Komora.

Direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pozivaju da preispita sve okolnosti pod kojima je taj snimak razgovora mogao nastati, kao i da naloži da se, uz pomoć tehničkih uređaja, izvrši provera da li su prostorije za posete advokata „ozvučene“.

Tu proveru trebalo bi da naloži, ne samo u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu, već i u svim postorijama za posete advokata u okviru nadležnosti Uprave na čijem je čelu, kažu u AKS.

Poručuju da je Advokatska komora Srbije spremna da delegira predstavnike advokature koji će prisustvovati sprovođenju provera kako bi se uverili u verodostojnost rezultata provere.

„Smatramo da je povodom ovog važnog pitanja neophodno otkloniti svaku sumnju u pogledu načina na koji Uprava za izvršenje krivičnih sankcija funkcioniše, što bi značajno doprinelo uspostavljanju narušenog poverenja“, zaključuje Komora.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare