Bivši pripadnik službe bezbednosti: Slučaj prisluškivanja Vučića otkriva da je sistem razoren

Slučaj prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučić otkriva da je razoren bezbednosni sistem i da je to posledica činjenice da se na ključnim mestima nalaze neznalice koje su preuzele sistem i ponašaju se kao da vode svoje feude, kazao je za NIN nekadašnji pripadnik službe bezbednosti koji je želeo da ostane anoniman.

Taj nedeljnik je podsetio da iako je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) pokrenulo predistražni postupak 15. decembra 2020. godine, taj slučaj nije odmakao dalje od toga.

Sagovornik NIN-a rekao je da sva prisluškivanja idu preko Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koja bi bila objektivno odgovorna ako su presretnuti razgovori predsednika u merama koje je tražilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

„MUP primenjuje mere neposredno, ali pre toga BIA mora da instalira mere. Kada MUP traži mere, dostavlja zahtev direktoru BIA sa naredbom suda u kojoj se nalaze imena osoba i njihovi brojevi telefona“, objašnjava on.

Dodao je da bi direktor BIA trebalo da zna sa kojim osobama predsednik komunicira i dodao da Vučić i članovi njegove porodice ne mogu tehnički da se stave na mere, jer imaju štićene telefone, ali mogu da se presretnu razgovori koje obavljaju sa osobama pod merama.

„BIA ima mogućnosti da sluša mere koje traži MUP, ali to obično ne radi. Međutim, BIA ima objektivnu odgovornost ako je predsednik prisluškivan. Za kontraobaveštajnu zaštitu predsednika zadužena je BIA. Predsednika čuvaju i ‘Kobre’, pa je za njegovu kontraobaveštajnu zaštitu odgovorna i VBA“, istakao je on.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar