Članovi Advokatske komore Beograda obustavili rad

Izvor:
Beta, Foto: YouTube

Članovi Advokatske komore Beograd (AKB) obustavljaju rad, kako su najavili, dok se iz javne rasprave ne povuče Nacrt izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, ne otkloni dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa bankarskim sporovima i izmeni poreski tretman advokata.

Zahtev AKB je i da se „poreske obaveze, naročito mladih advokata, vrate na nivo iz 2018. godine“ i da se otkloni odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom je „iz korena promenjen stav koji je nalagao bankama da kao i svi učesnici u platnom prometu moraju da dokažu stvarnost troškova“.

Kako je ranije najavljeno, danas će zasedati i skupštine advokatskih komora Šapca kojoj pripadaju i advokati iz Loznice i Valjeva, a sledeće nedelje iste zahteve razmatraće i komore advokata Zaječara, Niša i Kragujevca.

Predstavnik advokatskog protestnog odbora AKB-a Miroslav Živković rekao je da će odluke o obustavama rada biti donete pojedinačne komore, zato što takav stav nije usvojen na Advokatskoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, bilo je pritisaka i tokom održavanja Skupštine Advokatske komore Beograda, čiji advokati čine 50 odsto članstva Advokatske komore Srbije, da se odluka o obustavi rada ne izglasa, koji nisu uspeli zato što je tokom glasanja svako pojedinačno morao da se legitimiše.

Odluka o obustavi rada podrazumeva da advokati sa teritorije AKB neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije, bez izuzetaka, i odnosi se na sve postupke uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare