Damjanović: Arbanasi bili udarna pesnica osmanskog carstva i sebe smatrali Turcima, Srbija nikada nije izvršila genocid nad njima

Izvor:
Beta

Istoričar Nebojša Damjanović izjavio je danas da su tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija o navodnim genocidima koje je država Srbija izvršila nad albanskim stanovništvom u 19. i 20. veku apsolutno netačne i istorijski neutemeljene.

Damjanović, koji je kustos u Istorijskom muzeju Srbije, kazao je agenciji Beta da su Arbanasi 19. veka, kako su se tada zvali, sebe smatrali Turcima.

“Arbanasi su bili jedna od udarnih pesnica osmanskog carstva na području Stare Srbije. Oni su bili pripadnici osmanske vojske početkom 19. veka i učestvovali su u svim pohodima protiv Karađorđa, a na strani osmanlija borili su se protiv Srbije i 1877-1878. godine u ratu za oslobođenje Južne Srbije”, objasnio je istoričar.

Dodao je da su Arbanasi, koji su krajem 19. veka kao osmanski vojnici bili naseljeni na području južne i jugoistočne Srbije, nakon pobede srpske vojske nad osmanskom sami napustili te krajeve jer nisu želeli da žive u hrišćanskoj državi.

“Arbanasi su bili deo osmanskog fronta protiv Srbije i kako su se osmanlije povlačile iz Srbije tako su za njima bežali i Arbanasi”, rekao je istoričar.

Damjanović je naglasio da su Arbanasi i za vreme balkanskih ratova bili deo osmanskog fronta.

“Nebulozne su tvrdnje da je u tim ratovima izginulo oko 120.000 Arbanasa i Turaka. U Karnegijevoj komisiji se navodi cifra od 20.000 ukupno poginulih, ali bez dovoljno dokaza. Bilo je žrtava kao i u svakom oslobodilačkom ratu. Sigurno je da delovi srpske vojske nisu bili ni laki ni nežni, i za pojedine istupe nema opravdanja, ali nema ni govora da je počinjen genocid”, istakao je istoričar.

Da su Srbi krajem 19. veka i početkom 20. veka počinili genocid nad Albancima, dodao je Damjanović, ne bi 1941. ili 2000. godine na Kosovu i Metohiji bilo više Albanaca nego Srba.

“Za vreme Kraljevine Jugoslavije, pred Drugi svetski rat na Kosovu i Metohiji je živelo oko 55 odsto Albanaca i 45 odsto Srba i ostalih. Da je bilo genocida Albanci ne bi bili većina na Kosovu. Pripadnici OVK su 1999. godine sa Kosova proterali oko 250.000 Srba”, rekao je istoričar Nebojša Damjanović.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je juče u Briselu optužio Srbiju da je od 1878. godine počinila tri genocida nad Albancima.

Prvi genocid, prema Kurtijevim rečima, počinjen je 1878. godine u Kuršumliji, Leskovcu, Prokuplju, Toplici, Vranju i Nišu.

Po njemu, drugi genocid je izvršen za vreme balkanskih ratova 1912-1913. godine, a treći 1999.

Upitan šta je sa zločinima nad Srbima, Kurti je rekao da će se Kosovo pobrinuti da nijedan zločin ne zastari u međunarodnom i pravnom sistemu Kosova.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare