„Deci Kosmeta s osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022. – Akcija druženja, ljubavi i iskrenog prijateljstva

Izvor:
Dečja radost Gnjilane, Foto: Dečja radost Gnjilane

Tradicionalna akcija „Deci Kosmeta s osmehom zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022. realizovala se u periodu od 2. do 11. septembra u Subotici. Akcija se sastoji u tome da deca Kosova i Metohije borave kod svojih vršnjaka iz subotičkih škola „Sonja Marinković“ , „Jovan Jovanović Zmaj“, „Ivan Goran Kovačić“ i „Jovan Mikić“ i zajedno sa njima pohađaju školu i učestvuju u vannastavnim aktivnostima.

Ova akcija predstavlja jedinstveno mesto druženja, ljubavi i iskrenog prijateljstva. Realizuje se od 2008. godine, a njen osnovni cilj je okupljanje srpske dece obuhvaćene programima organizacije „Dečja radost“ koja žive u enklavama na Kosovu i Metohiji, druženje sa vršnjacima, upoznavanje kulturno-istorijskih znamenitosti Subotice i pohađanje škole.

Za decu iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji boravak u Subotici u svakom smislu predstavlja jedinstvenu priliku da se u prijateljskom okruženju slobodno kreću, druže, uče i uživaju sa svojim vršnjacima i na neko vreme zaborave na surovu realnost sa kojom se svakodnevno suočavaju u krajevima iz kojih dolaze.

Deca sa Kosmeta iz mesta: Babin Most opština Obilić; Poneš, Šilovo, Pasjane, Kmetovce opština Gnjilane, Korminjane opština Kosovska Kamenica; Vrbovac, Grnčar, Binač, Klokot opština Kosovska Vitina su boravila u Subotici deset dana i uživala u druženju sa vršnjacima.

Foto: Zoran Maksimović

Tokom boravka u Subotici deca sa Kosmeta su sa svojim domaćinima posetila ZOO vrt Palić i uživala u šetnji obalom Palića, SKC„Sveti Sava“, bioskop Eurocinema, Hram vaznesenja gospodnjeg. Deca (gosti i domaćini) su posetila Gradsku kuću i humanitarni koncert „Za naš Orahovac“.

Za decu, roditelje i nastavnike je organizovano zajedničko druženje na salašu na Paliću.

Ovu akciju su pomogli:

GRAD SUBOTICA.

SDS LOS ANĐELES(SAVE DISPLACE SERBS LOS ANGELES)- MILE NIKOLIĆ

JAVORNIK- SUBOTICA

MANIROSI- SUBOTICA

MODNA KUĆA „MONA“- BEOGRAD

PARKING PROSTOR- SUBOTICA

ELPING- BEOGRAD

DRAGA DRAGAŠEVIĆ- TORONTO

MLAĐAN ĐORĐEVIĆ- BEOGRAD

VLADIMIR CVETIĆ- BEOGRAD

DRAGAN MATEJIĆ – SUBOTICA

NEBOJŠA MITIĆ- SUBOTICA

MIODRAG POLOVINA- SUBOTICA

MITAR I MARIJA PJEVALICA- SUBOTICA

SREĆKO MILIĆ – BEOGRAD

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare