Belorusija uzvratila na sankcije Srbije

Izvor:
Vesti online, Sputnjik, Foto: Printscreen

Belorusija je uključila Srbiju i Lihtenštajn na listu zemalja koje podležu embargu na prehrambene proizvode, koju je Minsk uveo kao odgovor na sankcije Zapada. Dokument je objavljen na pravnom portalu Belorusije.

Vlada je donela odluku sa ciljem „da se osigura zaštita nacionalnih interesa Belorusije“.

Belorusija je 1. januara ove godine uvela embargo na uvoz širokog spektra prehrambenih proizvoda iz zemalja koje vode neprijateljsku politiku prema njoj.

Saglasno uredbi Vlade „O primeni posebnih mera za određene vrste robe“ donete u decembru 2021. godine, zabrana uvoza odnosi se na niz proizvoda iz zemalja EU, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Severne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Švajcarske.

Na listi hrane čiji je uvoz zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi (sa izuzecima), orašasti plodovi, voće, povrće, žive svinje, masti životinjskog porekla, konditorski proizvodi i drugo. Embargo se neće odnositi na hranu za bebe i neke druge artikle. Odredbe važe šest meseci. U slučaju dalje negativne dinamike odnosa lista zabranjenih proizvoda može se dopuniti, precizirano je u saopštenju.

Krajem decembra prošle godine Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška pridružile su se petom paketu sankcija Evropske unije protiv Belorusije.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar