Jeftinije meso za Prvi maj? Cena svinjetine sve niža, jagnjetina na minimumu

Jeftinije meso za Prvi maj? Cena svinjetine sve niža, jagnjetina na minimumu
Image by Zichrini from Pixabay

Jeftinije meso za Prvi maj? Cena svinjetine sve niža, jagnjetina na minimumu

Beograd — Ranije je praksa bila da se meso za 1. maj kupuje i po nekoliko dana pre jer trgovci uoči praznika zbog veće tražnje povećaju cene.

Ipak, ove godine praksa bi mogla da bude drugačija.

I neće samo razlog biti manja tražnja, već generalno niže cene mesa.

Jagnjetina je već sada na minimumu i njena cena više ne “odskače” toliko od drugih vrsta mesa. Svinjetinа i piletina takođe drže cenu koja je ne tako davno znala biti i mnogo veća, i jedino bi se za junetinu moglo reći da drži cenu.

Cene mesa u domaćim trgovinama su u padu već duže vreme, a stanje se po procenama stručnjaka neće mnogo popraviti ni za predstojeće praznike. Pad tražnje na veliko doveo je i do pada cena u mesarama, a zatvoreni ugostiteljski objekti koji su povukli mnogo drugih zatvaranja nesumnjivo su kumovali da se mesecima u takvom odnosu ponude i tražnje na tržištu ništa i ne promeni.

Cena svinjskog mesa je sa 500 dinara za kilogram buta pala na 440 do 460, ali se na akcijama može naći i za 370 dinara. Jagnjeće meso takođe beleži pad cene od 50 dinara u proseku, pa i više, i najčešće se prodaje za 600 dinara kilogram. Piletina je i dalje najpovoljnija i ima nižu cenu zbog velike ponude, nego što smo navikli ranijih godina. Kilogram junetine istovremeno se prodaje po oko 750 dinara za but i oko 550 dinara za rebra, i to je neka cena koju kupci plaćaju već duže vreme.

“Mesari, prerađivači i trgovci su uvideli da je ovo, sa ovakvom ponudom i tako niskim prometom, jednostavno neodrživo stanje i morali su umanje maržu između njih i proizvođača i konačno da snize cene. Naravno, to potrošača stavlja u povoljniji položaj”, kaže za Blic Radosav Vujić, doktor stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

A ocene su i da će predstojeći praznici teško da promene cenovnike. Trgovci bi samo mogli da se međusobno takmiče u kvalitetu i ponudi, a cene bi mogle da ostanu iste.

“Sve ovo pokazuje koliko je pandemija korona virusa zadala ozbiljne udarce stočarstvu. Ne rade restorani, kafane i hoteli, nema proslava i sve je to dovelo do survavanja cena. Ne verujem da će se situacija ni sa prodajom ni sa cenama, s obzirom na restriktivne epidemiološke mere koje važe, popraviti za Vaskrs i Đurđevdan”, kažu u jednoj mesari koja prodaje i na veliko.

Inače, cena svinjskog mesa koje je najzastupljenije u prodaji, pada i širom Evrope još od prošlog leta. Naime, zaraza korona virusom pogodila je u najvećoj meri radnike u najvećim nemačkim i holandskim klanicama, zbog čega je i najveći kupac Kina prekinula da uvozi meso iz ovih zemalja.

Cene svinjetine u EU zbog toga je na godišnjem nivou pala za 9,5 odsto, a procene agroekonomista su da bi pad u narednom periodu mogao da bude daleko veći zbog ograničenog prometa i kupovine u većini država.

B92, Blic

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar