Kosovu više od milijardu evra od dijaspore

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Svako treće domaćinstvo na Kosovu prima doznake iz inostranstva i po podacima Centralne banke u Prištini, prošle godine na Kosovo ušlo je više od milijardu evra doznaka.

Po podacima u izveštaju prištinskog instituta Germin, mnoge porodice na Kosovu zavise od doznaka jer im je to jedini izvor prihoda.

Institut je uputio preporuke Vladi po kojima bi doznake trebalo da usmerava na ekonomski razvoj, u potrošnju za kapitalne investicije.

“Uprkos velikom prilivu doznaka na Kosovo tokom godina, njihova potrošnja nije orijentisana na kapitalne investicije koje bi generisale prihode i radna mesta, već se značajan deo troši za osnovne životne potrebe, kao što su hrana ili medicinski proizvodi”, navedeno je u izveštaju.

Navodi se i da ulaganje sredstava prikupljenih od doznaka može biti početna osnova za profitabilna ulaganja koja utiču na finansijsku stabilnost u privredi, domaćinstvima i šire.

Iz instituta Germin su ocenili i da su troškovi slanja doznaka preko raznih finansijskih institucija previsoki i preporučili institucijama u Prištini da stvore uslove za smanjenje tih troškova.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare