Kovačević: Ne može se realizovati reforma EPS-a na način kako to zamišlja ministarka Đedović

Reagujući na saopštenja u javnosti ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović oko profesionalizacije i korporatizacije Elektroprivrede Srbije (EPS), Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP), rekao je da se ne može realizovati nikakva reforma EPS-a na način kako to zamišlja Đedović, i to iz više razloga.

– Osnovni je da su sindikati sumnjičavi prema stvarnom cilju reformi i autoritetu ministarke rudarstva i energetike jer ne veruju u njenu kompetenciju, a boje se i gubitaka radnih mesta. Korporatizacija nije najsrećniji model koji pristaje srpskom društvu, već su to mala i srednja porodična preduzeća, pa je i to dodatni razlog za neuspeh – navodi Kovačević.

Zbog toga, napominje Kovačević, nikakav novi nadzorni odbor sa vrhunskim stručnjacima za energetiku iz zemlje i sveta neće biti efikasan za nametanje reformi koje nepoverljivi radnici treba da sprovedu.

Kovačević dodaje da obećano povećanje plata za šest odsto u takvom ambijentu takođe ne pomaže, pa ga treba shvatiti samo kao sigurni trošak koji neće doprineti odobrovoljavanju postojećih radnika.

Predsednik Nove D2SP ističe da bi pravi potez bio, i jedini način, da se amorfno telo davno osnovanog javnog preduzeća zameni sasvim novim, tek osnovanim.

– Zato predlažem osnivanje novog modernog javnog preduzeća u koje bi se prenela sva imovina sa starog. U novoosnovano preduzeće treba pozvati sve radnike i profesionalce kojima reforme ne padaju teško – kaže Kovačević.

Kovačević smatra da bi samo na ovaj način budućnost energetskog sistema Srbije bila oročena na siguran uspeh.

– Zbog poslovnog i životnog iskustva koje imam, tvrdim da su svi drugačiji pristupi upućeni na neuspeh i već nekoliko puta viđen loš reformski pokušaj na štetu budžeta i svih stanovnika Srbije – zaključuje Kovačević.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare