Kovačević: Nedostatak znanja a mnogo političke podobnosti su uništili poljoprivredu

Izvor:
Politički.rs, KTV Zrenjanin, Foto: Logo, Printscreen YouTube/Bez cenzure-zvanični kanal

Vladimir Kovačević, predsednik stranke Nova – da se struka pita (Nova D2SP), gostovao je na zrenjaninskoj KTV televiziji u emisiji Bez ustručavanja. Kovačević je tokom emisije komentarisao ekonomiju u Srbiji i istakao da Srbiji nedostaje ekonomski integritet. Predsednik Nove D2SP je analizirao najvažnije teme iz oblasti poljoprivrede i zdravstva.

Komentarišući stanje u srpskoj poljoprivredi Kovačević je kazao:

– Moja porodica je osnivač fabrike veterinarskih lekova i mi svakodnevno imamo veterinare na terenu, koji zbog prirode posla obilaze farmere, i svako veče dobijamo izveštaj o stanju kod 30-40 farmera, o njihovim problemima, perspektivama, o stanju životinja, o subvencijama… o svemu što čini njihov svakodnevni život, i zato sebe smatram kompetentnim da mogu da govorim o stanju u poljoprivredi i kako je preporoditi.

Pošto se time bavim već nekoliko decenija, onda mi je sasvim jasno da se iste stvari oko poljoprivrede ponavljaju godinama bez ikakvog smisla. Ne mogu da kažem da je samo Srpska napredna stranka kriva za takvu situaciju, neznanje je naš najveći neprijatelj, a ono je bilo prisutno i kod onih prethodnih koji su bili na vlasti, kod demokrata, pa se samo nastavilo s naprednjacima. Stalno smo imali ideju da moramo da sledimo neka tuđa pravila, u ovom slučaju pravila Evropske unije. Ja ne kažem da to u osnovi ne treba da bude tako, ali mi smo morali ta pravila da uvodimo do onog stepena koji odgovara nama, našoj ekonomiji i našem društvu. Mi smo, da tako kažem, “zbrčkali” stvari i onda je došlo do kurcšlusa.

Minimum 50 posto srpskih proizvoda mora da bude u marketima“, Foto: Printscreen YouTube/Bez cenzure-zvanični kanal

Kovačević potom pojašnjava:

– Odgovor na pitanje kako popraviti stvari u poljoprivredi ne nalazi se samo kod ministarstva poljoprivrede, već i u lošim potezima ministarstava trgovine. Ako smo već potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini, ako smo se usklađivali sa proposima EU u odnosu na liberalizaciju kretanja roba i usluga, onda smo morali tehničkim ugovorima sa velikim merketima, koji su ovde dolazili, da to do detalja analiziramo i rešimo. E tu se pojavio nedostatak znanja i nedostatak iskustva, odnosno nedostatak znanja a mnogo političke podobnosti. Kod nas nisu shvatali koliko je to važno, a s druge strane, stranci su shvatali našu površnost i da ne prepoznajemo potrebu zaštite naših interesa.

Zato moramo insistirati da ono što smo propustili da uradimo vratimo na polaznu tačku. Ko nama to sme da zabrani, ovo je naša zemlja, istako je predsednik Nove D2SP.

Kovačević  zaključuje:

– Prema tome, minimum 50 posto srpskih proizvoda mora da bude u marketima, minimum i to za svaku vrstu proizvoda, bilo da je to mleko, sirevi, meso, mesne prerađevine, hemija… minimum 50 posto proizvoda. I moramo inspekcijskim organima vrlo dosledno da to kontrolišemo. Time ne kršimo nikakve sporazume, već samo bliže definišemo naše interese. Kad bi to imali, onda bi zaštitili naše stočare a  i prerađivače od ucena velikih marketa čiji je jedini interes profit.

Pogledajte celu emisiju tokom koje je Kovačević izneo brojne predloge za oporavak srpske poljoprivrede, ekonomije, zdravstva…

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare