Kovačević o propadanju stočnog fonda: Mislili smo da je najgori Nedimović, dok se nije pojavio neko još gori – Jelena Tanasković

Izvor:
Nova D2SP, Foto: Printscreen

Srbiji uskoro neće ostati ni 20 odsto nekadašnjeg svinjarskog stočnog fonda

Nakon loše agrarne politike, naročito ka stočarstvu, koja traje godinama i nakon afričke svinjske kuge koja se ovih dana proširuje na teritoriji Srbije, nećemo imati ni 20 odsto od nekadašnjeg svinjarskog stočnog fonda u Srbiji, izjavio je Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP).

Foto: Nova D2SP

– Danas se na mnogim farmama u Srbiji ubrzano kolju životinje kao preventiva od obolevanja, a izdvojiću važnu po broju tovljenika – Petrović salaš. Eutanazija je u toku na farmi Stari Tamiš, koja pripada firmi „Almeks“, u blizini Pančeva. Tu je bilo 1.300 krmača. Napominjem da se zna da je koeficijent prašenja kod krmača najčešće 2,5 puta broj prasića, koji prosečno nije manji od 14, tako da dobijamo zastrašujuću cifru izostanka prasadi zbog primene ove mere, koja samo u jednoj godini kod ove farme iznosi 45.500 tovljenika – tvrdi Kovačević.

Kovačević ističe da je prosečna težina tovljenika nakon uzgoja oko 100 kilograma za prvu klasu, pa je to onda nedostatak mesa za potrebe građana Srbije, samo sa ove farme, ne manji od 4.500 tona.

– Šteta je na ovoj farmi ne manja od milijarde dinara, a samo njen manji deo će pasti na teret države i odnosi se na broj i težinu životinja koje se eutanaziraju naspram njenog reproduktivnog potencijala koji je šteta farmera – rekao je Kovačević.

Predsednik Nove D2SP navodi da su toku problemi i na mnogim drugim farmama širom Srbije.

– Zašto? Zato što je razvaljena strategija kojom bismo se efikasno odbranili od ove i drugih bolesti kod životinja. Zaslugu za ovu štetu snosi uvek resorni ministar, a mislili smo da je najgori Branislav Nedimović, dok se nije pojavio neko još gori, a to je Jelena Tanasković – jasan je Kovačević.

Kovačević kaže da je plan ministarke Tanasković za rešavanje problema da obilato podeli uvozne dozvole i, kao i do sada, sopstveno meso koje smo mogli da imamo zameni uvoznim, a po pravilu i pred istekom roka trajanja.

– Sve ovo će se odraziti i na zdravstveno stanje nacije zbog konzumacije lošeg i ne svežeg mesa. Pa se onda pitamo otkud u nas i naše dece toliko bolesti? Kada se u nizu, godinama, odustaje od struke i iskustva, onda ništa nije neobično. Da se struka pita iz dana u dan postaje sve značajnije i dok to kao društvo ne shvatimo, svaki pokušaj kadrovanja biće sledeći neuspeh – zaključio je Kovačević.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare