Mali: Od ponedeljka prijave za još 100 evra pomoći za mlade

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da u ponedeljak, 16. maja, počinju prijave za još 100 evra pomoći za mlade od 16 do 30 godina, koji se nisu prijavili u prvom krugu.

“Oni koji su prijavljeni, ne treba ponovo da se prijavljuju. Oni koji su u medjuvremenu napunili 30 godina, dobiće pomoć zato što se iz prvog kruga automatski prebacuju u novi. Dakle, treba da se prijave oni koji to do sada nisu učinili, a koji su, primera radi, napunili 16 godina ili su dobili prebivalište u Srbiji”, rekao je danas Mali za TV Pink, prenelo je ministarstvo.

Mali je dodao da prijava traje do 31. maja, a da će novac biti isplaćen u prva tri dana juna.

Podsetio je da je u prvom krugu isplaćen novac za više od 1,05 miliona mladih.

Mali je, govoreći o uvodjenju novog modela e-fiskalizacije, istakao da se postižu dobri rezultati, da država sada ima važan alat u borbi protiv sive ekonomije, jer je obezbedjena neuporedivo bolja kontrola i pregled, kao i da država neće praviti kompromise po pitanju primene ovog sistema.

“Sistem e-faktura sada koriste javna preduzeća i korisnici javnih sredstava, njih oko 10.000, a to znači da nema više papirnih faktura, sada se sve obavlja elektronski, transparentno, mnogo je brže i jeftinije”, kazao je on.

Naveo je i da država razgovara sa Medjunarodnim monetarnim fondom, jer želi da unapredi švajcarsku formulu po kojoj se obraćunavaju penzije, kako bi se obezbedilo njihov brži rast, odnosno da ta primanja ne zaostaju za prosečnim platama u Srbiji.

Mali je kazao i da je do 20. aprila u Srbiji zabeleženo skoro 600 miliona stranih direktnih investicija.

Ministar finansija je napomenuo da je i pored velikih ulaganja države, kao i ogromne pomoći i privredi i gradjanima, udeo javnog duga trenutno 51,7 odsto, što je, kako je dodao, daleko od nivoa koji propisuje Mastriht.

Dodao je da je za prva tri meseca ove godine Srbija imala 72 milijarde dinara deficita u budžetu, a da je planirali deficit 82 milijarde dinara.

“Uz sve to, vratili smo i 188 milijardi dinara, odnosno milijardu i po evra starih dugova u prvom kvartalu”, rekao je Mali.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare