Mali: Porez na automobile od naredne godine na osnovu kubikaže motora

Izvor:
Beta

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će izmene zakona o porezu na imovinu biti usvojene zajedno sa budžetom za 2022. godinu, kao i da novi zakon predvidja da će porez na automobile odredjivati kubikaža motora, a ne godina proizvodnje.

Mali je odgovarajući na poslanička pitanja u Skupština Srbije rekao da se izmeni zakona pristupilo zato što je bilo dosta komentara gradjana Srbije o načinu dosadašnjeg oporezivanja automobila.

“Samo zakonsko rešenje omogućiće da se brže i jednostavnije završi proces, uz manje dokumenata, a od 1. janura 2022. godine krećemo u implementaciju”, kazao je Mali.

Mali je dodao da to ministarstvo sprema i dva velika zakonska rešenja o procesu nove fiskalizacije.

“Hoćemo da izgradimo konkurentno i transparentno poslovno okruženje. Od ponedeljka, 1. novembra kreće novi model fiskalizacije, uz prelazni period narednih šest meseci kada ćemo imati i postojeći i novi model fiskalizacije”, rekao je Mali.

Dodao je da će Vlada Srbije potpuno snositi troškove od 100 evra po fiskalnom uredjaju, odnosno 100 evra po prodajnom mestu.

On je rekao da će novi sistem povećati efikasnost za suzbijanje sive ekonomije, a da će omogućiti da se fiskalni račun izdaje i sa mobilnog telefona i sa tableta.

Prema njegovim rečima rebalans republičkog budžeta uradjen je zbog 183 milijarde dinara prihoda naplaćenih više nego što je planirano.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare