Ministarstvo obavestilo frilensere da obrazuje radnu grupu za rešenje njihovog statusa

Izvor:
Beta

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da im je danas stigao mejl iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa Rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.

Frilenseri su podsetili u saopštenju da su 15. septembra na više adresa uputili zahtev da se formira radna grupa do kraja meseca.

U Rešenju stoji da će radna grupa ‚”pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Srbije i samozaposlenih lica, koja rade preko platformi, odnosno frilenseri”.

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status, navedeno je u rešenju.

Da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim i gorućim problemima radna grupa mora pod hitno početi sa radom, saopštilo je udruženje.

U udruženju očekuju da će na prvom sastanku saznati više o tome kako će se status frilensera rešavati – da li kroz jedan novi zakon, ili kroz izmenu više postojećih – i kakav će dalji tok radne grupe biti.

“Smatramo da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, a koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odso, mora biti izmenjeno, te ćemo već na prvom sastanku radne grupe ovo pitanje adresirati kao prioritetno”, istaknuto je u saopštenju.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar