“Ministarstvo pravde jasno pokazalo da je deo koruptivne bankarske strukture”

Izvor:
Beta

Organizatori protesta advokata “Ni korak nazad” ocenili su danas da je Ministarstvo pravde “jasno pokazalo da je deo koruptivne bankarske strukture”, predloženim izmenama Zakona o parničnom postupku.

“Pozivanje Ministarstva na nezavisnost sudstva i zabranu uticaja na sudije smatramo krajnje licemernim. Vrhovni kasacioni sud (VKS) je preko noći podlegao koruptivnim uticajima i promenio tri godine primenjivan stav, zbog koga su pravdu na sudu potražile stotine hiljada gradjana. Time je sud jasno pokazao da nije nezavisan i nije otporan na pritiske”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju su ocenili i da je stav Gradjanskog odeljenja VKS o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita pokazala da “koruptivna bankarska struktura razara sve grane vlasti u Srbiji – izvršnu, zakonodavnu i sudsku”.

“Advokatura u Srbiji je dovoljno dugo uzmicala i nema gde više nazad. Ministarstvu pravde poručujemo da ćemo preduzeti sve što nadjemo za shodno da Vrhovni kasacioni sud nateramo da nakaradni i koruptivni stav bude u celosti povučen”, piše u saopštenju.

Ministarstvo pravde saopštilo je ranije da su putem novinskih naslova, društvenih mreža, televizijskih emisija i okupljanja advokata “ugroženi osnovni postulati položaja nosilaca sudijske funkcije, koji je utemeljen Ustavom Srbije i zasnovan na načelu nezavisnosti, koje podrazumeva i zabranu svakog uticaja na sudiju prilikom vršenja sudijske funkcije”.

“U tom smislu, nedopustivo je da se sudije označavaju interesnim lobijima i da se gradjani pretećim tonom pozivaju da krivce za obustavu rada nadju u Vrhovnom kasacionom sudu, što ne odgovara istini i predstavlja zamenu teza”, pisalo je u saopštenju Ministarstva na njihovom zvaničnom Instagram nalogu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar