Od 5. jula važe nova pravila, koliko će se promeniti cene tehničkih pregleda!?

Od 5. jula važe nova pravila, koliko će se promeniti cene tehničkih pregleda!?
Image by Vladan Rajkovic from Pixabay

Od 5. jula važe nova pravila, koliko će se promeniti cene tehničkih pregleda!?

U Srbiji će od 5. jula početi puna primena propisa za tehnički pregled vozila. Iako su pooštreni kriterijumi stupili na snagu 2018. godine, nova pravila donose novine pre svega u delu kontrole emisije izduvnih gasova. Ipak, vozači u Srbiji ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog cena jer će one, po svemu sudeći, ostati na istom nivou.

“Nova pravila donose proveru ispravnosti vozila u domenu kvalitetnijeg pregleda. Po novom sistemu tehnički pregledi uvode dodatne uređaje za proveru određenih delova na vozilu koji se do sada nisu proveravali, poput zaptivenosti instalacija plinskog uređaja, vlage u kočionoj tečnosti i slično. Smatramo da su to vrlo bitni elementi kako za vlasnike vozila, tako i za sve učesnike u saobraćaju”, kažu u Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATEP).

Iako ne postoje precizni podaci, kako navode, otprilike 2.300.000 vozila godišnje se registruje u Srbiji, dok je njihova prosečna starost oko 15-16 godina.

Na pitanje da li će u odnosu na starost voznog parka brojni vozači moći da ispune sve uslove i na taj način registruju svoja vozila, u ovoj asocijaciji objašnjavaju da to nije realno procenjivati jer je, bez obzira da li je reč o novijem ili starijem vozilu, najvažnije da ono bude ispravno.

“Prema našim saznanjima u proceduri je izmena Pravilnika o podeli vozila i neki normativi koji su propisani ovim Pravilnikom, biće izmenjeni. Koji su to normativi i na koje će se neispravnosti odnositi, za koje vrste vozila i koji će se uslovi menjati, trenutno nemamo pouzdane informacije, ali je sigurno da će se menjati, i to uskoro. Pojedinim izmenama Pravilnika o podeli vozila sigurno će i ocena ispravnosti pojedinih uređaja na vozilu biti naklonjenija vlasnicima vozila”, ističu u NATEP.

Što se tiče cena tehničkih pregleda, iako se u javnosti o tome polemisalo više puta, u ovoj asocijaciji napominju da se cene koje su sada u opticaju neće bitno menjati.

Vesti online, Blic

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar