Odlaže se primena Pravilnika o tehničkom pregledu za najveći broj vozila

Početak primene delova Pravilnika o tehničkom pregledu vozila koji se odnosi na merenje izduvnih gasova, odlaže se na dve godine za vozila koja nisu prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula ove godine, potvrdio je danas pomoćnik ministra za drumski saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja Milan Petrović.

„Merenje emisije štetnih gasova počeće 5. jula ove godine, ali sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre tog datuma i trenutno nemaju katalizator koji je fabrički ugrađen, imaće rok do 5. jula 2023. da ga ugrade”, rekao je Petrović Tanjugu.

On je objasnio da će sva vozala koja se prvi put registruju posle 5. jula ove godine, morati da imaju kazalizator, odnosno DP filter, i ocena tehničke ispravnosti će im zavisiti od nivoa štetnih materija u izduvnim gasovima.

Petrović je za Tanjug najavio još jednu izmenu načinu merenja izduvnih gasova, koja se odnosi na to da će uslovi merenja biti usklađeni sa godinom proizvodnje vozila, a ne, kako je bilo propisano, sa datumom prve registracije u Srbiji.

Objasnio je da je ukinut uslov da vozila uvezena u Srbiju posle 1. marta 2014. godine morati da zadovolje rigoroznije uslove da bi dobila potvrdu o teničkoj ispavnosti nego ona registrovana pre tog datuma.

Petrović je rekao i da je na dve godine odložena i primena dela Pravilnika koja se odnosi na ovalnost kočnica.

„Ovalnost kočnica će se meriti, ali neće uticati na ocenu o tehničkoj ispravnosti vozila u naredne dve godine”, rekao je Petrović.

On je upozorio vlasnike motocikala proizvedenih posle 2010. godine da će od 5. jula ove godine njihovi dvotočkaši morati da poseduju odometar kako bi ispunili uslove tehničke ispravnosti.

Politika

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare