Polovina mladih na Birou duže od godinu dana, oni koji rade jedva sastavljaju kraj s krajem

Izvor:

Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji je u “NEET” statusu, odnosno nije zaposlena, niti je u obrazovanju ili stručnoj praksi.

Takođe, polovina mladih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od godinu dana, saopštio je Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP).

Među nezaposlenim osobama sa invaliditetom je, kako se navodi u saopštenju, 11,6 odsto mladih, dok je među nezaposlenima romske nacionalne manjine 28,3 odsto mladih.
Iz BCLJP su istakli da su mladi starosna grupa koja je najviše izložena siromaštvu, jer nemaju adekvatne i stabilne prihode od rada, kao i da su zarade mladih od 15 do 29 godina za 16 odsto manje od opšteg proseka.

“Osam od deset zaposlenih u Srbiji je subjektivno siromašno, što znači da njihova primanja nisu dovoljna da njihovo domaćinstvo ‘sastavi kraj s krajem’, a čak 75 odsto mlađih ispod 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja s krajem, što je rezultat toga da većina mladih živi sa roditeljima”, stoji u saopštenju.

Zbog visoke stope nezaposlenosti mladih i nedostojnih uslova rada, BCLJP navodi da je zabrinutost izrazio i Komitet Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava, koji je u svojim zaključnim preporukama pozvao Srbiju da unapredi mere aktivne politike zapošljavanja mladih osmišljavanjem konkretnih programa, kao i da preduzme konkretne mere da zaštiti učesnike u dualnom sistemu obrazovanja i mlade u programima stručne prakse od radne eksploatacije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare