Polovnjaci u Srbiji poskupljuju i do 50 odsto

Polovnjaci u Srbiji poskupljuju i do 50 odsto

Nakon što Nemačka bude promenila svoj Zakon o garancijama, koji se između ostalog tiče polovnih automobila, posledica će biti povećanje cene polovnih automobila i u Srbiji za oko 30 odsto, a za pojedina vozila će ići do 50 odsto.

Nemačka je najavila da će promeniti svoj zakon kako bi ga uskladila sa direktivama EU, što će značiti da će cene automobila porasti za 10 do 20 odsto u ovoj zemlji EU. To znači, da će posredno, nakon što prođe kroz carinu Republike Srbije, cena automobila otići za 30, a negde I 50 odsto, u zavisnosti od tipa vozila, specifikacija, godina starosti…

S obzirom na to da veliki broj građana nabavlja automobile iz Nemačke, ovo informacija će ih sigunro pogoditi.

Najavljeno poskupljenje najavili su I sami špediteri, koji se bave ovom aktivnošću. Dejan Milijanović rekao je za Nova. da će doći do povećanja cena automobila budući da su carine povećane u odnosu na pre sedam dana.

“Ako to posmatramo kroz neki primer, to znači da ako ste neki automobil platili 500 evra, sada ćete ga plaćati otrplike 850 evra, što je negde poskupljenje od oko 50 odsto”, govori Dejan za Nova.

On dodaje da će najveći problem imati automobili koji su stari otpriike otprlike oko pet godina.

“Na cenu automobila od 15, 20 hiljada evra to je ogromna razlika. Da budem još jasniji: ako ste plaćali državi ranije 2.000 evra carinu, sada ćete minimum 3.700 ili 3.800 evra. To se odnosi na teretna, motorna I sva druga vozila”, rekao je Dejan I dodaje da će biti mnogo manje kupaca.

“Očekujte mnogo manje kupaca, pogotovo za automobile koji su 2015, 2016, 2017. godište. Biće to osetno veća razlika na tržištu”, zaključio je Dejan Miljanović.

Naš portal kontaktirao je Auto-moto savez Srbije, ali oni nisu mogli da nam daju podatke jer to do njih još uvek nije zvanično došlo, pa su naveli da se ne bi služili spekulacijama.

Takođe, nismo dobili ni odgovor Carine Republike Srbije, a do objavljivanja ovog teksta nismo dobili precizniji odgovor na pitanje kolika će zaista biti povećanja.

Nova.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare