25/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Posle fakulteta još lakše do posla u EU: Olakšan ulazak i boravak visokoobrazovanih građana zemalja koje nisu članice EU

Pixabay

Posle fakulteta još lakše do posla u EU

Evropski parlament i Savet postigli su dogovor o novim pravilima za ulazak i boravak visokoobrazovanih građana zemalja koje nisu članice EU, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Nova pravila za dobijanje “plavog kartona” odnose se na fleksibilnije uslove prijema, poboljšana prava i mogućnost lakšeg kretanja i rada između država članica EU.

Uslov za dobijanje plavog kartona od sada će biti ugovor o radu na najmanje šest meseci sa prosečnom godišnjom zaradom između 1 i 1,6 prosečne bruto godišnje plate u pojedinačnoj zemlji EU.

Prema trenutno važećoj Direktivi uslov je 1,5 prosečne zarade i ugovor na najmanje 12 meseci.

Nova pravila će olakšati prepoznavanje profesionalnih veština za zanimanja u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija i to tako što će kandidati sa profesionalnim iskustvom koje je jednako fakultetskoj diplomi takođe imati pravo da se prijave.

Biće olakšani uslovi za promenu poslodavaca kao i mobilnost između zemalja članica, a porodice zaposlenih će takođe moći da dobiju boraviše u zemljama EU, a sve u cilju privlačenja i zadržavanja visokvalifikovanih radnika koji dolaze iz zemalja koje nisu članice, ističe se na sajtu Evropske komisije.

Evropski parlament i Savet treba i formalno da usvoje Evropsku direktivu o plavom kartoni, a nakon toga će zemlje članice imati dve godine da nove uslove uvrste u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Izvor: NOVA EKONOMIJA

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: