Preduzetnici traže ostavku Darije Kisić Tepavčević

Preduzetnici traže ostavku Darije Kisić Tepavčević

Udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” zatražilo je danas ostavku ministarke rada i članice Darije Kisić Tepavčević jer kako navode, svojim delovanjem u Kriznom štabu uništava radna mesta, koja bi kao ministarka trebalo da čuva. Takođe traže da se svima koji su merama onemogućeni da rade otpišu porezi i doprinosi i nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas.

“Očekujemo da gospođa Darija Kisić Tepavčević podnese ostavku na sve funkcije zbog sukoba interesa jer svojim neprofesionalnim delovanjem u kriznom štabu uništava radna mesta što je suprotno funkciji ministra za rad čija je dužnost da stvara radna mesta, kao i zbog afere i boravka u ugostiteljskom objektu dok su ostali ugostiteljski objekti bili zatvoreni” navodi se u saopštenju.

Zahteva se da se u najkraćem roku svima koji su merama onemogućeni da rade (ugostitelji, igraonice, perionice, ćumurane, turizam, organizacija događaja sa pratećim delatnostima):

– otpišu porezi i doprinosi
– nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas
– nadoknade troškovi 80 odsto bruto zarada za 12 meseci
– ukinu parafiskalni nameti i nepotrebne dažbine (eko-taksa, sokoj, natpisi na objektima…)
– smanji pdv-a na 5 odsto u naredne dve godine
– umanje sve lokalne dažbine i takse

Ovo udruženje traži da se prekine “sa etiketiranjem ugostitelja, koji su ispunili sve zahteve i sproveli sve mere, kao dežurnih krivaca da bi se skrenula pažnju sa fabrika, krcatih autobusa i gondola”.

Takođe očekuju da inspekcije podnesu javni izveštaj o kontroli mere jedna osoba na 9 kvadratnih metara u hipermarketima i gradskom prevozu.

“S obzirom na još jednu štetnu, diskriminatorsku, naučno i pravno neutemeljenu odluku kriznog štaba zahtevamo da se po hitnom postupku počne sa primenom Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid 19” ističe se u saopštenju.

Nova.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare