Propale su imperije, bankarska – nije

Izvor:
Politički.rs, Foto: Ilustracija

Propale su imperije, bankarska – nije

Emisiju „Vidik: Kriza kapitalizma“ Naučno obrazovnog programa RTS, koju je vodila novinarka Jasmina Vujnović Milošević, koja je emitovana pre skoro osam godina a koja je i danas je posebno aktuelna, komentarisao je naš kolumnista Danko B. Marin, uz preporuku da emisiju obavezno pogledate

Bankari su gospodari pakla rata a u miru i  raja i PAKLA!

Propale su imperije, bankarska - nije
Pixabay

Slučajnost, stihijnost – tako nešto se ne dopušta u ozbiljnim ekonomskim globalnim tokovima, samo bankarski interesi gospodare mirom i ratovima.

Propale su imperije, bankarska - nije
Piše: Danko B. Marin

Francusko-pruski rat se završava ali spremanjem za novi obračun koji mora prerasti u Veliki rat! Svi se polako pripremaju za naredni dvadeseti vek i svetski obračun (posebno bankari!) . Načelnik nemačkog generalštaba Alfred fon Šlifen je nemački ratni plan završio 1905. godine. Rat bi Nemačka vodila na dva fronta – na Rusiju se šalje samo 250.000 nemačkih vojnika (Rusija konstantno diže svoju trgovačku flotu, prosvetu,.. – apsolutno je nespremna za rat!) , dok se glavni udar usmerava na Francusku. Napad na Francusku ide preko Belgije, jer se računa na OBAVEZNO ratno uključenje Britanije!? Dve marokanske krize su samo provera motiva za predstojeću klanicu, a dugo planirani rat počinje 1914. godine, što je godina seobe svetske ekonomske prestonice iz Londona u Njujork!

Propale su imperije, bankarska: nije!

Dodatno se bankarska ekipa obogatila pljačkanjem sovjetske Rusije kojoj izvoze preko Atlanskog okeana tvorca Crvene armije Trockog, dok Lenjin stiže iz Švajcarske blindiranim vagonom – pod budnim okom i obezbeđenjem: NEMAČKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!

Epilog Prvog svetskog rata?

Ko želi može naći preciznu dolarsku zaradu po ubijenom vojniku – podrazumeva se : bankarsku!

Mir, ratovi, revolucije, levica, desnica – sve je to ,,obrni-okreni“, teško svima: BLAGO MENI! Bankarski sektor, zla plutokratija je uvek jedina dobitna varijanta. Sve faze kapitalizma su bankari programirali, zarađujući na njima: zar se može sumnjati u ,,trenutni” neplanirani, SLOBODNOTRŽIŠNI slom neoliberalizma?

Bankari podržavaju razvoj kapitalizma od početka, od 15. veka. Mogući zastoj u Francuskoj je rešen Francuskom buržoaskom revolucijom, a centar svetske finasijske moći je preseljen iz Pariza u London – podsećanje na citat iz emisije da ,,KAPITALIZAM SVOJE KRIZE NE REŠAVA, NEGO IH IZMEŠTA” – potvrđuje se konkretnim delom, sad već delom istorije.

Propale su imperije, bankarska - nije
Pixabay

Banke u Londonu kada ostaju bez dragocenog metala usled trgovine sa Kinom, izbijaju opijumski ratovi da bi se Kinezima uvaljivao opijum i dragoceni metali vratili bankama u London: naravno, sve zbog liberalizacije trgovine & slobodnog tržišta.

Kriza neoliberalizma nije kriza bankara & njihovog kapitala, odavno su se obezbedili i stavili lavovsku šapu (svinjski papak) na novu kapitalnu dobit.

Danko B. Marin: Propale su imperije, bankarska – nije

Pacifik postaje novo svetsko ekonomsko središte gde se i bankari odlično snalaze (bez obzira na bilo koji tamošnji društveni poredak), polako Sjedinjene Države odlaze na istorijsku i ekonomsku marginu – piše u knjigama da je nestala američka imperija još 16. septembra 1985. godine kada je SAD Ministarstvo trgovine objavilo da su Amerikanci postali dužnici.

Nekome su dužni, kome: sami sebi? Šta se dešava sa bankama, propadaju?

Spasavanje banaka je odrađeno kao u ,,privredama” koje neoliberali napadaju! Pod parolom slobodnog tržišta i slobode vučje konkurencije su kao hijene banke zarile zube u mrtvo tkivo poreza države i korporativne politike neograničeno žderući iz svih ,,zabranjenih” varijanti planske ekonomije, komandne privrede, dogovorne…

Naknadna zapadna pamet pominje Ronalda Regana: inicijalni krivac za urušavanje neoliberalizma!?

Propale su imperije, bankarska - nije
Ronald Regan, Foto: Printscreen/ Youtube

,,Ih, ta nemojte kasti!” Predsednik SAD Regan kad je izjavio da nije čuo za Irangejt, govorio je istinu. Mučenik Roni je umro od Alchajmerove bolesti i za vreme predsednikovanja nije držao konferencije za štampu, prilikom ,,razgovora” sa premijerom Japana Nakasoneom se sve JAVNO pokazalo. ,,Dragi potpredsedniče Buš” – je bio oslovljen japanski premijer Nakasone od strane ,,rušitelja” Berlinskog zida i razoritelja ,,čelične zavese” & mogućeg inicijatora krize kapitalizma zapadnih strana.

U odličnoj emisiji se pominje (pri kraju) ,,stagnacija Grčke” – zarada samo Nemačke na grčkoj krizi je do 2015. godine bila oko 100 milijardi evra! Kasnije se znatno uvećala ( ,,Zidojče cajtung”) – proverimo podatke iznosi ih i ,,Politika” (ona naša iz Beograda), mogu se naći na netu.

Propale su imperije, bankarska - nije
Jasmina Vujnović Milošević, Foto: Printscreen/ Youtube

Hvala autorki Jasmini Vujnović Milošević i RTS ekipi koja je emisiju postavila na ,,YOU TUBE” – zaista je šteta ne odgledati je.

Danko B. Marin

5 1 glas
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare