“Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom – kraj za srpsku privredu”

Izvor:
N1, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić poručio je predsedniku Srbije Aleksndaru Vučiću da bi potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom zakucao “poslednji ekser u kovčeg srpske privrede”.

Dušan Nikezić FOTO: Printscreen/YouTube

„Sporazum koji ste juče najavili nemaju ni EU, SAD ili Rusija, a potpuno je suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini može da ponudi samo jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpuno uguše domaću proizvodnju“, upozorio je Nikezić u pisnaoj izjavi u kojoj se obraća predsedniku Srbije.

Vučić je juče, u izjavi za RTS iz Pekinga posle razgovora sa kineskim šefom države Si Đinpingom, najavio potpisivanje ugovora o slobodnj trgovini s Kinom, a premijerka Ana Brnabić ocenila je, reagujući na tu najavu, da bi potpsivanjem tog dokumenta za srpsku privredu samo nebo bila granica.

Nikezić u pisnaoj izjavi naglašava da “u Kinu ni danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor, čija ruda i koncentrat bakra čine skoro 90 odsto izvoza”, dok Srbija iz Kine uvozi “skupu telekomunikacionu, računarsku, medicinsku i vojnu opremu”.

“Kinezima ste već poklonili najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, kineskim građevinskim firmama bez tendera dajete praktično sve velike infrastrukturne projekte, za koje nas zadužujete kod kineske države, pa ćemo uskoro Kini dugovati 15 milijardi evra, što je 6.250 evra po svakom domaćinstvu”, upozorio je Nikezić.

On je ocenio da je Srbija, zahvaljujući takvoj “katastrofalnoj politici” prema Kini, “postala prva kineska kolonija u Evropi, pa će i deca naše dece snositi posledice ovog podaničkog i višestruko štetnog odnosa”.

Nikezić navodi da su izbori 3. aprila prilika da Vučić ne ostane na vlasti, pa ni da potpiše “štetni sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom”, ni da nastavi da uništava srpsku privredu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar