Srbija mora da plaća 4,7 miliona dolara dnevno za nedostajući gas

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay

Srbija će nedostajuće količine gasa morati da nabavlja po astronomskim berzanskim cenama od čak 4,7 miliona dolara dnevno, piše “Danas”.

Prosečna cena za 1.000 kubnih metara gasa dostiže oko 790 dolara. U Srbiji se dnevno potroši između 12 i 16 miliona kubnih metara gasa, od čega nedostaje oko šest miliona kubika.

Vanredni trošak za nabavku gasa, kako piše list, posledica je “raspada u Termoelektrani ‘Nikola Tesla’ nakon što je jedan dan pao sneg”.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević rekao je za “Danas” da postoje dva razloga zbog čega Srbija u ovom trenutku mora da plaća skup gas na inostranim berzama.

“Prvi je taj da nije prošireno podzemno skladište gasa ‘Banatski Dvor’. Pre više godina je najavljeno da će taj proces startovati ali se u međuvremenu to ipak nije desilo niti je zvanično saopšteno zbog čega to nije ostvareno. Da je skladište prošireno Srbija bi iz njega mogla da izdvaja nedostajuće količine umesto da ih kupuje”, ukazao je Radosavljević.

Kako je naveo, drugi razlog je što nije napravljena dobra procena kolika će u Srbiji biti potrošnja dugoročno gledano što je uslovilo da se u skladištu nađu ipak nedovoljne količine gasa.

“Epilog je da Srbija sada mora da kupuje gas na berzama gde je veoma skup kako bi na taj način pokrila povećanu potrošnju”, rekao je Radosavljević.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar