U Srbiji 200.000 dece i mladih odrasta ispod granice apsolutnog siromaštva

Mreža organizacija za decu Srbije upozorila je danas da 200.000 dece i mladih u Srbiji odrasta ispod granice apsolutnog siromaštva, kao i da su mladi do 18 godina u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

U saopštenju povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, iz Mreže su upozorili da je po proceni za Srbiju za 2019. godinu, stopa siromaštva za decu uzrasta od 0 do 18 godina 8,3 odsto, dece do 13 godina 8,2 odsto a dece od 14 do 18 godina 8,5 odsto što je kako su naveli, više u odnosu na ostale starosne grupe.

“Siromaštvo ugrožava osnovna prava deteta poput prava na život, opstanak i razvoj, prava na obrazovanje, na učešće i odlučivanje, prava na igru i utiče na pojavu dečijeg rada i diskriminacije. Siromaštvo i nejednakost ne podrazumevaju samo trenutnu oskudicu i nepoštovanje ljudskih prava, već umanjuju šanse za normalan razvoj dece”, stoji u saopštenju.
Mreža je pozvala Vladu Srbije da svakom detetu “garantuje” pristojne i adekvatne uslove za stanovanje, kvalitetno i dostupno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, zaštitu od svakog vida nasilja i iskorišćavanja i “punu podršku za život i ostanak u porodici koja je bezbedno i podržavajuće mesto”.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi medjunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Osnovni principi tog dokumenta su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare