Ugalj poskupeo do 82 odsto, a skuplji su i drvo i pelet

Izvor:

Iako je grejna sezona nedavno završena, mnogo gradjana se zbog poskupoljenja uglja do 82 odsto, ali i viših cena drva i peleta odlučuju da već sada nabave ogrev za sledeću zimu.

Tona uglja košta od 7.000 dinara do 42.000 dinara, peleta od 26.500 do 42.000, dok je za kubni metar drva potrebno izdvojiti od 9.000 dinara do 11.000 dinara.

Kubni metar iscepanih drva košta 11.000 dinara,

Tokom prošle grejne sezone, cene ovih ogrevnih materijala bile su znatno niže. Tako je pelet koštao izmedju 30.000 i 36.000 dinara po toni, dok je kubni metar drva koštao manje od 9.000, koliko je sada minimum. Veliki rast cena beleži i ugalj, koji je prošle sezone koštao od 8.000 do 23.000 dinara po toni.

Na stovarištu “Kopaonik” rekli su da se uveliko kupuje ogrev, na čije je poskupljenje najviše uticala ukrajinska kriza i da će cene nastaviti da rastu zbog nestabilnosti na tržištu, a u najgorem slučaju – slede nestašice.

Za razliku od prošle godine, kada se kubni metar ogrevnog drveta u Vranju plaćao izmedju 40 i 45 evra, ove godine je cena počela da raste još od Uskrsa, a poslednjih dana stanovnici ovog grada, koji mesečno u proseku zaradjuju oko 56.000 dinara, za “kubik” izdvajaju i do 65 evra.

Usluga sečenja ogrevnog drveta takodje je skuplja do 200 dinara po kubiku i sada je od 700 do 800 dinara, a prošle godine je bila izmedju 550 i 700.

Vranjanci komentaršu i da je pelet dostigao cenu od 300-400 evra po toni, kao i da se govori da će doći i do 600 evra po toni. Četvoročlanoj porodici za sezonu u Vranju trebaće za ogrev više od jedne prosečne plate.

U Kragujevcu se gradjani raspituju za cene uglja i peleta, a na jednom od najvećih gradskih stovarišta potvrdjeno da su i za te vrste ogreva korigovane cene, s tim što je pitanje da li će ove zime biti dovoljno uglja iz domaćih rudnika.

Vlasnik tog stovarišta kaže da od prošle godine postoji zastoj u snabdevanju uglja sušene “kolubare”, te da rudnik još uvek nije isporučio porudžbine od prošlog avgusta i da je pod velikim znakom pitanja da li će ovog uglja biti u maloprodaji, a da je nestašica i uglja “Resavica”.

Na tom stovarištu trenutno je dostupan samo ugalj iz bošnjačkog rudnika “Banovići”, koji je poskupeo u odnosu na prošlu grejnu sezonu. Njegova maloprodajna cena sada je 18.000 dinara po toni, dok je prošle godine za istu količinu trebalo platiti 16.000 dinara.

U Užicu pelet nikad nije bio skuplji u ovom periodu, a stanovnik tog grada Vladan Savanović rekao je da je već u aprilu kupio ogrev. Za jednu grejnu sezonu potrebno mu je oko tri tone peleta. Ove godine, u odnosu na prošlu, istu količinu platio je oko 300 evra više, što je cena jedne tone.

“Ja ogrev za iduću grejnu sezonu uvek kupujem na kraju prethodne. Ovog aprila sam se neprijatno iznenadio kada sam za istu količinu peleta platio oko 300 evra više. Prošle godine je tona bila 190, a ove 300 evra, šro je ogromna razlika. Još izgleda da sam dobro prošao jer je u medjuvremenu cena po toni porasla za oko deset evra, samo za mesec dana”, rekao je Savanović.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare