„Zastavi oružje” preti stečaj

Izvor:
Politika, Foto: Zastava oružje

Najstarija fabrika oružja na Balkanu i okosnica naše namenske industrije već mesec dana je bez generalnog direktora

„Zastava oružje”, okosnica naše namenske industrije, postala je poprište ozbiljnih sukoba trgovaca oružjem koji se bore za prevlast nad najstarijom fabrikom oružja na Balkanu, koja je počela da radi davne 1853. godine. Borba za unosne ugovore sa preduzećem koje više od 95 odsto proizvoda plasira na strana tržišta, unela je nemir među 2.400 zaposlenih u fabrici koja krajem prošle godine i početkom ove prolazi kroz najteže dane u svojoj 170 godina dugoj istoriji, piše Politika.

Zbog različitih interesa moćnih grupacija, „Zastava oružje” je skoro mesec dana bez direktora, tačnije od 21. decembra prošle godine kada na konkursu nije izabran prvi čovek preduzeća. Fabrikom trenutno upravlja statutarni zastupnik koji po Zakonu o privrednim društvima nema sva direktorska ovlašćenja, iako ga je na to mesto imenovao Nadzorni odbor.

Zbog alarmantne situacije koja „Zastavu oružje” može dovesti do kolapsa, reagovao je većinski Samostalni sindikat, dok je reakcija države, koja je sa 73,5 odsto kapitala većinski vlasnik preduzeća – izostala, bar do sada.

Najuticajniji sindikat oglasio se odmah po saznanju da Nadzorni odbor nije imenovao generalnog direktora, a ova radnička organizacija je u više navrata organizovala i štrajkove upozorenja u kojima je učestvovalo gotovo 2.000 kragujevačkih oružara. Pre nedelju dana, Samostalni sindikat je pozvao sve narodne poslanike iz Kragujevca na hitan sastanak, kako bi ih zamolio za pomoć, ali pozivu su se odazvali samo predstavnici opozicionih stranaka. Istovremeno, dopis o problemima sa kojima se fabrika suočava, najbrojniji sindikat je uputio i svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Posle neuspelog sastanka sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem, koji je izjavio da grad nema mnogo mogućnosti da pomogne, predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić je upozorio da bi „Zastava oružje” mogla završiti u stečaju. Prema mišljenju ovog sindikalnog čelnika, glavni krivac za nezavidni položaj preduzeća je Nadzorni odbor kojim rukovodi pukovnik Ivica Marjanović, direktor Vojne kontrole kvaliteta Ministarstva odbrane. Sindikat je od Vlade Srbije zatražio da smeni Marjanovića, koji se nije odazvao pozivu da govori za „Politiku”, baš kao ni dojučerašnji direktor fabrike Mladen Petković.

Za direktora kragujevačke fabrike Petković je postavljen pred kraj 2018, do kada je bio na čelu valjevskog „Krušika”, preduzeća koje i dalje opterećuje afera sa izvozom mina.

„Zastava oružje” je sa kompanijom „Zastava arms USA” iz Čikaga 2021. godine sklopila rekordan ugovor o izvozu lovačkog i sportskog oružja, vredan 235 miliona dolara. „Zastava arms USA” trenutno je ekskluzivni zastupnik kragujevačke fabrike na američkom tržištu, ali pre dolaska Petkovića, „Zastava oružje” je trgovala sa drugom firmom – „Senčuri arms”. Ugovor iz 2013. godine sa ovom američkom kompanijom, vredan 40,75 miliona dolara, potpisao je Nenad Miloradović, tada pomoćnik direktora JP „Jugoimport – SDPR”, a danas pomoćnik ministra odbrane za meterijalne resurse.

Uprkos izvoznim aranžmanima, koji uključuju i manje transparentnu trgovinu vojnim naoružanjem, „Zastava oružje“ već godinama slovi za jednog od najvećih dužnika u Srbiji. Ukupne obaveze iznose 21 milijardu dinara, što je za oko 4, 5 milijardi više od ukupne vrednosti preduzeća. Doduše, postoje i spekulacije o pravoj vrednosti kragujevačke fabrike koja je poslednjih godina interesantna i stranim proizvođačima oružja, spremnim da ulažu u razvoj naše namenske industrije.

I dok se još nagađa šta je bio uzrok požara koji je krajem prošle godine zahvatio pogon za proizvodnju lovačkog i sportskog oružja, Samostalni sindikat „Zastava oružja” je, osim smene Nadzornog odbora, zatražio i hitno imenovanje direktora koji bi se uhvatio ukoštac s brojnim izazovima: od sve komplikovanije nabavke repromaterijala i borbe na tržištu s jakom konkurencijom do poboljšanja uslova rada i obezbeđivanja većih primanja. Prema mišljenju zaposlenih, izbor generalnog direktora bi doneo neophodnu stabilnost fabrici „Zastava oružje”, odveć umornoj od čestih kadrovskih promena.

Brane Kartalović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare