Godinu dana od smrti mitropolita Amfilohija: “Nigde ne dođe da zvona ne zvone!”

Izvor:
Politički.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je juče liturgiju povodom godine od smrti svog prethodnika, mitropolita Amfilohija, u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Liturgiji su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Aleksa Bečić, ministri Aleksandar Stijović i Vesna Bratić, za koje je mitropolit Joanikije kazao da su i dalje uz narod i da se nisu odvojili, javlja RTCG.

“Nadam se i da neće, da će ostati sa svojim narodom i da će ispuniti sve ono što od njih narod očekuje. Narod sve gleda i kroz sve to gledamo i zavet blaženopočivšeg mitropolita koji nas je učio da se odreknemo svake sebičnosti, da ne budemo ljudi ograničeni svojim malim sitnim, zemaljskim interesima, nego da se žrtvujemo za svoju otadžbinu i budućnost našeg naroda”, kazao je Joanikije.

Iz Srbije je od ličnosti iz javnog života prisustvovao dugogodišnji učenik, prijatelj i kum mitropolita Amfilohija, predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Đorđević je prethodnog dana objavio na društvenim mrežama:

Sutra se navršava tužnih godinu dana bez našeg blaženopočivšeg, voljenog vladike Amfilohija.

Činio je svet, i lepšim, i boljim mestom.

Slava mu i večni nezaborav.

Đorđević je juče prisustvovao liturgiji i pomenu blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju u Sabornom hramu u Podgorici, koje je služio mitropolit Joanikije uz sasluženje više episkopa, sveštenika i monaštva.

Mlađan Đorđević nas je na veličinu svog duhovnog učitelja, mitropolita Amfilohija, podsetio stihovima:

“I sad, one ruke, od zukava grube,
gologlavi starci prilaze da ljube.
I na okrst Hristove cele vasione,
sem izvan neba crne zemlje one,
nigde ne dođe da zvona ne zvone!”

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare