Advokat porodica nastradalih rudara: Rudari upozoravali na metan u jami Soko, nesreća je mogla biti izbegnuta

Izvor:
Beta, Foto: jppeu.rs, Facebook

Advokat porodica rudara nastradalih u rudniku “Soko” Bratislav Stojanović izjavio je danas da su sedmorica rudara koji su preživeli nesreću, na saslušanju u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu proteklih dana posvedočili da je koncentracija metana u jami bila povišena u noći 1. aprila prošle godine kada se tragedija dogodila, ali i danima pre.

“Rudari su posvedočili da je zbog povećanih koncentracija metana rukovodstvo reagovalo tako što je u svakoj smeni u jami bio uvek neko od rukovodioca ko je kontrolisao koncentraciju metana. Rudarski inženjer je, prema rečima rudara, bio dežuran u noći kada se nesreća dogodila i kada je koncentracija metana u jami bila ogromna, ali nije reagovao”, kazao je Stojanović za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, u noći između 31. marta i 1. aprila 2022, koncentracije metana bile su povećane od dva sata iza ponoći do 4.20, kada se nesreća dogodila.

“Rudari su to videli na meračima koje su nosili na opasačima, a videli su to i po mašinama koje su se nalazile u jami. Mašine su podešene da se automatski isključuju čim koncentracija metana u jami pređe jedan odsto, da rad statora i rotora ne bi izazvao varničenje i paljenje tog lako zapaljivog gasa”, objasnio je Stojanović.

On je istakao da je među onima koji su svedočili bio i rudar koji se u jami nalazio na prvom udaru metana i imao je veliku sreću i preživeo je.

“Rudari su posvedočili da su dežurnog inženjera te noći upozorili na povišene koncentracije metana, ali da nije reagovao. Da je bilo obrnuto, da je zabranio rad i da je naložio da svi rudari izađu iz jame, ne bi došlo do nesreće”, izjavio je Stojanović.

On je kazao da je za jun u Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu zakazano saslušanje preostalih 11 rudara od ukupno 18, koji su preživeli nesreću i bili lakše ili teže povređeni.

Stojanović je rekao da se tužilaštvo još nije izjasnilo o njegovom predlogu da bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović bude jedan od svedoka.

“Ona je u jednom intervjuu sama predložila da bude saslušana kako bi pred tužilaštvom govorila o nepravilnostima u radu uočenim u rudniku ‘Soko’ pre rudarske nesreće, o tome da li su pre nesreće primećene veća koncentracija metana u tom rudniku, kao i o propustima 14 osumnjičenih lica zbog kojih je odlučila da protiv njih podnese krivičnu prijavu”, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, saslušanje bivše ministarke možda neće biti ni potrebno, ukoliko se nakon saslušanja preživelih rudara stvore uslovi za podizanje optužnog akta.

“Reakciju tužilaštva u Aleksincu svakako očekujemo, ali ne pre septembra, pošto tek predstoji svedočenje još 11 rudara. Nakon ranijih ukidanja rešenja o odbacivanju krivične prijave, smatramo da tužilaštvo sada radi korektno svoj posao, profesionalno i savesno”, rekao je Stojanović.

On je istakao da porodice insistiraju na utvrđivanju svih okolnosti koje su dovele do nesreće, ne da bi se rudnik “Soko” zatvorio, već da bi sprečile takve nesreće i popravili uslovi rada u rudnicima.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je januara ove godine donelo rešenje u kome je navedeno da je “nakon sprovedenih dokaznih radnji, a imajući u vidu i ranije obavljena veštačenja” odbačena krivična prijava Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 lica, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti.

Aleksinačko tužilaštvo je jula prošle godine takođe donelo odluku da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

U nesreći u rudniku “Soko” kod Sokobanje nastradali su rudari Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković i Petar Petrović.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare