Istraga u Austriji: Oko 10.000 osumnjičenih, povezani sa Srbijom i Crnom Gorom

Pre skoro dve godine u Austriji je pokrenuta najveća kriminalistička istraga koja je ikada postojala u toj zemlji, operacija “Ahilej”, u okviru koje je obuhvaćeno 10.000 osoba za koje se navodi da su povezane i pripadaju mafijaškim organizacijama u Srbiji i Crnoj Gori, objavio je austrijski javni servis (ORF) na svom sajtu. Do sada je, u okviru ove operacije, izrečeno više od 200 godina zatvorskih kazni.

Kako se navodi u tekstu, u saradnji sa američkim FBI, dešifrovani su kriptovani razgovori putem mobilnih telefona. Istraga je, između ostalog, obuhvatila trgovinu drogom, mučenja i naručena ubistva.

U intervjuu za Radio O1, Danijel Lihteneger (Daniel Lichtenegger) jedan od glavnih inspektora koji se bavi narkoticima u Federalnoj kancelariji kriminalističke policije, objasnio je: „Govorimo o slomljenim kostima, mučenju, zlostavljanju, ubistvu, de facto pogubljenjima, uključujući uklanjanje raznih udova… To se dešava usred Evrope. I ne želim da isključim da se to dogodilo i u Beču.“

U Austriji je na tome radilo, kako prenosi ORF, oko 15 istražitelja iz Federalne kancelarije kriminalističke policije i još na desetine drugih. Oni su analizirali razgovore, fotografije i video snimke više od 10.000 ljudi i oko 50 organizovanih kriminalnih udruženja povezanih sa Austrijom. U fokusu su, prenosi ORF, srpski i crnogorski klanovi.

Austrija kao „mesto pregovora“
Image by Julius Silver from Pixabay

Lihteneger je naveo da je Austrija predstavljala mesto povlačenja i pregovora ovih klanova. Mučenja i ubistva na Balkanu su uglavnom deo ratova kriminalnih bandi i akcija za kažnjavanje, navodi ORF. Navodni broj tri iz kavačkog klana je, prema pisanju austrijskog medija, 34-godišnjak sa nadimkom „Dekster“ i on se, kako se navodi u tekstu, smatra posebno brutalnim.

Ovo je vodeći član jednog od balkanskih kartela i takođe „guverner“ u Beču, navodi ORF. „U suštini, on je optužen da je naložio osam ubistava“, kaže Lihteneger.

„Dekster” je bio jedan od ukupno 81 uhapšenog u Austriji u junu 2021. godine, u okviru druge međunarodne policijske operacije. Prva presuda protiv njega je bila na jedanaest godina zatvora, a advokat Verner Tomanek najavio je žalbu.

„Količina podataka, odnosno ogromne količine podataka, su i blagoslov i prokletstvo. Prokletstvo, jer je to povezano sa resursima. To znači da nam treba još deset godina. Ovo je jednostavno najveći kompleks krivičnih istraga u Austriji koji je ikada postojao“, rekao je Lihteneger.

Ukupne zatvorske kazne izrečene kao rezultat „operacije Ahil“ do sada iznose više od 200 godina, prenosi ORF.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare