20/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Šta je ANOM, aplikacija kojom je FBI namagarčio kriminalce

Printscreen/ YouTube

Zahvaljujući aplikaciji ANOM stotine kriminalaca završilo je iza rešetaka. Samo u Australiji uhapšeno je više od 220 osoba nakon trogodišnje operacije tokom koje je tajno praćena prepiska na ovoj mreži. Australijska policija imala je uvid u skoro 25 miliona poruka o različitim krivičnim delima. ANOM je pomogao da se otkrije 21 zavera za ubistvo, zapleni 3.7 tona droge i gotovo 45 miliona dolara u kešu. O kakvoj aplikaciji je reč?

ANOM je predstavljan kao aplikacija koja omogućava šifrovanu komunikaciju bezbednu od policijskog „njuškanja“.

Zapravo, ANOM je dobro smišljena klopka za kriminalce širom sveta. Aplikacijom su rukovodili američki FBI i australijska policija AFP, što im je omogućavalo da prate i čitaju sve poruke koje su razmenjivane na toj mreži.

Početak ANOM-a

Priča o ANOM-u počinje 2018. godine kada je FBI zatvorila firmu iz Kanade koja je proizvodila telefone Phantom Secure za koje se veruje su ih koristili kriminalci širiom sveta.

Reč je o kriptovanim telefonima koje nije bilo moguće prisluškivati. Veruje se da ih je koristilo najmanje 20.000 ljudi iz podzemlja širom planete. Ovi telefoni plaćani su i po 2.000 dolara, a u cenu je ulazilo i šestomesečno korišćenje posebno dizajnirane aplikacije sa specijalnom zaštitom.

Šef kompanije Vinsent Ramos uhapšen je i ubrzo osuđen na devet godina zatvora i kaznu od 80 miliona dolara.

FBI je sklopio nagodbu sa programerom kompanije na čijem čelu je bio Ramos. On je u tom trenutku radio na razvoju aplikacije ANOM. Pristao je da, u zamenu za manju kaznu, sarađuje sa FBI i omogući im čitanje zaštićene prepiske.

Kako ANOM funkcioniše?

Veb stranica ANOM-a, koja je obrisana u utorak oko 10 sati ujutru, aplikaciju je predstavljala kao vlasništvo kompanija sa sedištem u Švajcarskoj. Hvalili su se „neprobojnom tehnologijom“ i „šifrovanjem na nivou vojne tehnologije“. U prilog tome, na sajtu aplikacije bilo je navedeno da je za šifrovanje korišćen „OMEMO algoritam… koji je nezavisno revidirala holandska istraživačka grupa za bezbednost“.

Aplikaciju su počeli da koriste prvo šefovi klanova, a od 2018. godine počela je da se širi podzemljem.

Cena specijalno modifikovanih telefona sa ANOM aplikacijom je između 1.500 i 2.500 dolara. Sa tih telefona nije bilo moguće ni pozivati, ni poslati mejl ni pristupiti internetu. Umesto toga, moguće je slati poruke, fotografije i video zapise. Aplikaciji se pristupa unosom PIN koda.

Za ANOM aplikaciju plaća se šestomesečne pretplata, a ono što kriminalci nisu znali je da su sva uplaćena sredstva preusmeravana na policiju.

Iako je navedeno da se sve poruke koje se razmenjuju preko ove aplikacije uništavaju same od sebe, to nije bilo tačno. Poruke su bile otvorene za australijsku saveznu policiju koja je mogla da čita i prati sve što je napisano.

Operacija „Trojanski štit“

Aplikacija ANOM je kičma operacije „Trojanski štit“ koju je predvodio FBI, a u kojoj su učestvovale i američka Agencija za borbu protiv narkotika DEA, Europol i nacionalne policije iz više od deset zemalja. Zahvaljujući podacima sa ANOM-a u 18 zemalja uhapšene su stotine ljudi, a zaplenjeni su droga, oružje i velike količine novca u kešu.

„Operacija ‘Trojanski štit’ je sjajan primer šta može da se postigne kada međunarodni partneri u agencijama za sprovođenje zakona sarađuju i razviju najsavremenija sredstva za istrage kako bi otkrili, poremetili i eliminisali transnacionalne kriminalne organizacije“, saopštio je Kelvin Šajvers, pomoćnik direktora Odeljenja za krivične istrage FBI-ja na konferenciji za novinare u Hagu.

Nova.rs/ Ana Tašković

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: