Uhapšen šef Koza nostre nakon više od 30 godina potrage za njim

Izvor:
N1, Foto: Printscreen / Reuters video

Mateo Mesina Denaro, koji je označen kao šef sicilijanske mafije Koza nostre, uhapšen je nakon više od 30 godina potrage za njim.

Kako piše Gardijan, italijanski karabinjeri su uhapsili Denara u sicilijanskoj prestonici Palermu.

On se sumnjiči da se nalazi na čelu ozloglašene Koza nostre.

U odsustvu je osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvima antimafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine. Na istu kaznu je osuđen zbog učešća u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu, u kojima je 1993. poginulo deset osoba.

Denaro, čiji je nadimak „Dijabolik“, je svojevremeno viđen kao „šef nad šefovima“ sicilijanske mafije, nakon smrti Bernarda Provencana 2016. i Salvatorea Rine 2017. godine.

„Dana 16. januara, karabinjeri su uhapsili begunca Matea Mesinu Denara u zdravstvenom objektu u Palermu, gde je otišao na terapiju“, izjavio je general italijanske policije Paskvale Anđelosanto.

Navodi se da je Denaro dugo godina dok je bio u bekstvu održavao luksuzni stil života.

Televizija Rai je u avgustu 2021. objavila snimak iz marta 1993. godine, na kome se po prvi put čuo Denarov glas kada je bio svedok na jednom suđenju. Nekoliko dana nakon tog suđenja, Denaro je pobegao i od tada mu se gubi svaki trag.

On je 2002. takođe osuđen u odsustvu na doživotni zatvor za naručivanje ubistva ili ličnu egzekuciju desetine ljudi.

Potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini napisao je na društvenim mrežama da je Denaro uhapšen posle 30 godina bekstva.

„Sa velikim emocijama zahvaljujem se muškarcima i ženama u državi koji nikad nisu odustali, potvrđujući pravilo da pre ili kasnije čak i najveći kriminalci u bekstvu budu uhapšeni, napisao je Salvini.

Dodao je da je danas lep dan za Italiju i da služi kao upozorenje mafijašima da institucije nikad ne odustaju.

Denaro, rođen u aprilu 1962. blizu Trapanija na Siciliji, nalazi se na prvom mestu na spisku šest najtraženijih kriminalaca u Italiji.

Jedina njegova fotografija potiče iz devedesetih godina 20. veka.

Više godina su stotine policajaca i karabinjera učestvovale u traganju za njim.

Od dvehiljaditih godina, italijanska policija je povećala broj hapšenja i zaplena u njegovom okruženju, u strategiji izolacije kojoj je trebalo gotovo 20 godina da donese rezultate, toliko je velika bila njegova mreža podrške.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare