(VIDEO) Kurti: U Banjskoj 30 teško naoružanih ljudi, opkoljeni su, tražim od njih da se predaju

Izvor:
KoSSev, Foto: Printscreen

„Ovakva situacija ne može da se toleriše, oni su došli da se bore i destabilizuju Kosovo, a mi se borimo protiv njih zbog zakona koji je naša odgovornost. Mi moramo da sprovedemo zakon, ali najlakše i najbrže bi bilo ako se oni predaju“, kazao je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon što je u selu Banjska, u čijoj je blizini sinoć ubijen jedan policajac a drugi ranjen, danas nastavljena razmena vatre.

U selu Banjska nalazi se 30 teško naoružanih ljudi, kazao je Kurti na konferenciji za štampu posle sednice Saveta bezbednosti, prenosi portal KoSSev.

„Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga i koje pozivam da se predaju našim organima bezbednosti. Oni su ti koji napadaju našu policiju, čak i nakon što su ubili Afrima Bunjakua (Afrim Bunjaku) i ranili Aljbana Rašitija (Alban Rashiti)”, rekao je on.

Kurti je na konferenciji pokazao snimke i fotografije osoba i blindiranih vozila u Banjskoj i kod samog manastira.

„Na fotografijama se vidi da to nisu naoružani civili niti ‘bande za krijumčarenje’, već profesionalne vojne-policijske snage koje su ušle na teritoriju Kosova. I unutar manastira i van manastira pored spoljašnjeg zida vide se blindirana kola bez tablica i teško naoružanje“, rekao je Kurti.

Zatražio je od njih da se predaju organima bezbednosti, navodeći – „mi želimo da vladavina prava, mir i sigurnost vlada za sve građane bez ikakve razlike“.

Ovo nije borba sa naoružanim civilima, nego sa ljudima koji su teško opremljeni naoružanjem i predstavljaju veliku opasnost – ne samo za ustavni poredak i zakon na Kosovu, nego i za sigurnost svih građana

Kurti je zamolio građane svih zajednica na Kosovu da ostanu mirni i prate zvanične izveštaje kako bi se informisali o situaciji.

Pročitajte još  Kurti na severu KiM, obišao i bazu kosovske policije (VIDEO)

Naglasio je da ove osobe nose maske, usled čega za sada nisu uspeli da identifikuju nijednog od njih.

„Ali istražni organi će verovatno dati izveštaj o tome šta su našli i šta misle“, dodoa je.

Poručuje da je sada najvažnije da „niko više drugi ne gine“:

„Da ne bude ratovanja, a za to je potrebano da se ove formacije predaju organima sigurnosti jer su opkoljeni našim snagama. Najvažnije je da se ovo pozitivno i mirno završava i onda ćemo da vidimo šta ćemo dalje“, dodao je Kurti.

Ujedno poručuje da se kosovske institucije „ne bore protiv pojedinica, već za zakon“.

„Mi sprovodimo zakon, a ova profesionalna vojska-policija je došla da se bori na Kosovu“, kazao je Kurti.

„Zakon i ustav su pojmovi koji nas vode u bilo koje inforamcije, a ne nešto drugo. Ako bude nešto novo to će biti zbog profesionalnog vrednovanja naših organa sigurnosti, a ne političkih odluka premijera Kosova“, poručio je.

Naglašava da će se tek nakon istrage znati „sa kim imaju posla“ i šta je potrebno da „zakon i pravo vladaju u Banjskoj u Zvečanu“, jer ovakva situacija „ne može da se toleriše“.

Neposredno pre oglašavanja kosovskog premijera, Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

Prethodno je zamenik komandira Kosovske policije, Veton Eljšani, koji se i nalazi u Banjskoj, potvrdio da razmena vatre još uvek traje.

„Vidimo naoružane, uniformisane ljude, teško naoružanje, puca se na nas, pucamo mi“, kazao nam je.

On takođe nije mogao da nam potvrdi koje uniforme nose ova lica i ko su, ali nam je kazao da koriste blindirana vozila.

Pročitajte još  Dačić: Neću otići u Savet Evrope ako počnu proceduru za prijem tzv. Kosova

O sinoćnom napadu u selu Banjska, prve zvanične potvrde stigle su od najviših prištinskih zvaničnika, a nakon što su rano jutros o tome izvestili prištinski mediji.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici, optužili su Srbiju, odnosno „srpske kriminalne bande“, koje imaju „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare