Zvaničnik američkog ministarstva finansija u Beogradu o suzbijanju finansijskog kriminala

Izvor:

Zvaničnik američkog ministarstva finansija Pol Ahern koji se bavi suzbijanjem finansiranja terorizma i finansijskog kriminala, posetio je Beograd od 13. do 15. decembra i razgovrao sa predstavnicima srpskih vlasti i biznisa o pretnji organizovanog kriminala i korupcije po stabilnost Zapadnog Balkana.

Ahern koji je v.d. pomoćnika ministra finansija SAD i ujedno glavni zamenik pomoćnika ministra na čelu Kancelarije za suzbijanje finansiranja terorizma i finansijskog kriminala ukazao je da pojedinci i preduzeća na meti sankcija ministarstva finansija SAD moraju biti pozvani na odgovornost, a njihove aktivnosti koje izazivaju nestabilnost moraju biti zaustavljene, kao i da je suzbijanje korupcije glavni proritet SAD, saopštila je danas Ambasada SAD.

U saopštenju se podseća da je ministarstvo finansija SAD 9. decembra uvelo sankcije za vodje kriminalne grupe Zvonka Veselinovića i povezanih pojedinaca i firmi zbog izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili gradjane i privredu Srbije i Kosova.

“Predsednik (Džozef) Bajden je jasno stavio do znanja da je suzbijanje korupcije vrhunski prioritet Sjedinjenih Država. Ministarstvo finansija će nastaviti da poziva na odgovornost protagoniste korupcije, ma gde oni bili,” rekao je Ahern, kako se navodi u saopštenju.

Ahern je čestitao Srbiji na rezultatima navedenim u najnovijem izveštaju Manivala, tela Saveta Evrope koje valorizuj dostignuća na polju suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Manival je u novom izveštaju naveo da je Srbija unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pokazala značajan napredak u nivou usaglašenosti sa standardima Operativne grupe za finansijske akcije (FATF).

“Srbija u velikoj meri ispunjava niz standarda Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), a uz to je i vidljivo unapredila organe i metode borbe protiv pranja novca. Do napretka je došlo zahvaljujući političkoj opredeljenosti i brzom angažovanju ključnih ministarstava Vlade Srbije”, navodi se u saopštenju ambasade i dodaje da je Ahern poručio da tehničko usaglašavanje jeste neophodno, ali da je suština napretka i dalje u sprovodjenju zakona.

Ahern se na sastancima sa zvaničnicima Srbije detaljnije informisao o izazovima sa kojima se suočava Vlada Srbije u postizanju privrednog rasta i sprovodjenju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju i dodaje da je imao sastanke u ministartvima spoljnih poslova, finansija, pravde, unutrašnjih poslova, u Narodnoj banci Srbije i u Republičkom javnom tužilaštvu kao i sa predstavnicima privatnih banaka u Srbiji.

U posetu Srbiji i regionu Ahern je došao da bi se informisao u kojoj meri organizovani kriminal i korupcija predstavljaju pretnju stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, a posebno da bi se upoznao na koji način Sjedinjene Države mogu da pomognu u ostvarivanju strateškog prioriteta Srbije da postane članica Evropske unije, navodi se u saopštenju ambasade.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare