Na današnji dan je potonuo Titanik

Na današnji dan je potonuo Titanik

Najveći i najluksuzniji brod s početka 20. veka “Titanik” potonuo je na današnji dan 1912. godine – poginule su 1.523 osobe, računajući putnike i osoblje.

Na prvom putovanju iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države “Titanik” je udario u ledeni breg u severnom Atlantiku.

Mada je smatran “nepotopivim”, potonuo je za samo dva sata i 20 minuta. “Titanikom” je komandovao kapetan Edvard Smit, koji je takođe poginuo.

Brod je prevozio neke od tada najbogatijih ljudi sveta, kao i stotine iseljenika iz Britanije, Skandinavije i cele Evrope, koji su hteli da započnu novi život u SAD.

Smeštaj za putnike prvog razreda bio je vrhunac udobnosti i raskoši, sa teretanom, bazenom, bibliotekom, restoranima i kabinama.

Bežična telegrafija visoke snage omogućavala je putnicima slanje telegrama, kao i komunikaciju sa drugim brodovima.

Iako je “Titanik” imao napredne bezbednosne faktore poput vodonepropusnih pregrada i daljinski zatvaranih vodonepropusnih vrata, zbog zastarelih pomorskih bezbednosnih propisa imao je čamaca dovoljno za samo 1.178 ljudi, što je bila tek trećina njegovog kapaciteta.

Brod je imao 16 soha (malih dizalica) za čamce, koje su mogle da spuste po tri čamca, ukupno 48. Međutim, “Titanik” je nosio samo 20 čamaca.

Havarija “Titanika” jedna je od najvećih i najpoznatijih pomorskih nesreća ikada.

Srna, N1

Foto: AFP

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare