Na današnji dan umro je prvi srpski car

Izvor:
Politički.rs, Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1355. godine umro je prvi srpski car, Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić, ili kratko car Dušan. Njegova smrt je označila i prvi korak u raspadu srpske srednjovekovne države.

Car Dušan je bio sin kralja Stefana Dečanskog, kralj Srbije od 1331. U Skoplju je 1346. krunisan za cara Srba, Grka i Arbanasa. U vreme njegove vladavine Srbija je bila na vrhuncu moći, prostirala se od Korintskog zaliva na jugu do Dunava na severu i od Jadrana na zapadu do Egejskog mora na istoku.

Odnose u državi uredio je zbirkom zakona (Dušanov zakonik) koja je objavljena 1349, a dopunjena 1354. i koju istoričari smatraju ustavom tadašnje feudalne srpske države.

O njegovoj smrti se malo toga sa sigurnošću zna pa postoji dosta teorija o tome kako je stradao prvi srpski car. Pretpostavlja se da je preminuo od srčanog udara, groznice ili čak epilepsije. Svoje poslednje dane proveo je u mestu Devol u današnjoj Albaniji na granici sa Makedonijom.

Wikipedia

Tradicija srpskih vladara je bila da prilikom krunisanja odrede svoju zadužbinu. Car Dušan je prilikom proglašavanja za cara 1346. godine izabrao je kamen koji će biti postavljen u temelj njegove zadužbine.

Car Dušan je sahranjen u manastiru Svetih Arhanđela u Prizrenu koju je on izgradio kao zadužbinu u slavu Arhangela Mihaila koji je bio krsna slava loze Nemanjića a koji je u vreme turskih osvajanja srušen do temelja. Od 1968. godine njegove mošti se nalaze u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Iako se danas u modernoj kulturi smatra kao simbol srpstva i pravoslavlja, jedini je iz loze Nemanjića koji nije proglašen za sveca. Razlog tome jeste što je iz političkih razloga 1353. godine bio spreman da prihvati katoličku crkvu kao Unam Sanctum (Jedinu svetu) i odbaci pravoslavnu crkvu. Uslov je bio da se Srbima dozvoli da održavaju bogosluženje na slovenskom jeziku. Prelaskom u katoličanstvo Srbija bi dobila zaštitu Rima u slučaju napada Vizantije i Bugarske (najvećih rivala Srbije na Balkanskom poluostrvu) i sprečavanje napada Ugarske na severne granice.

Sa njegovom smrću dolazi period političkog previranja u carstvu i laganog propadanja srpske srednjovekovne države.
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare