Novinsko oglašavanje u predratnoj Srbiji: “Sprema za udavače”, “Šik-Parizien”, “Raj – sapun od kokošijih jaja”, “Rumpleks – za svako korito i šafolj. Pere! Cedi! Rolja!”…

Novinsko oglašavanje u predratnoj Srbiji: “Sprema za udavače”, “Šik-Parizien”, “Raj – sapun od kokošijih jaja”, “Rumpleks – za svako korito i šafolj. Pere! Cedi! Rolja!”…

Proizvođači su od davnina tražili način da u najboljem svetlu predstave kupcu svoj proizvod kako bi ga prodali, a evo kako se to radilo u Srbiji s kraja 19. i početka 20. veka:

Radio-aparati najmodernije konstrukciji za direktan priključak na struju i za anodne baterije. Podizanje antene vršimo besplatno. (Glas Valjeva, 1929)

Mudri astrolozi pred nastupom Nove godine ispituju kretanje zvezda – da nađu izvore sreće i radosti za život ljudi u ovoj dolini suza. U zvezdama je zapisano: U sretnu novu 1929. godinu sa His master’s voice gramofonima i pločama. Najveći izbor preporučuje Jovan Ž. Ilić (Glas Valjeva 1929)

Mortusom barikadirana bezbrižno i mirno spava! 8 dinara kutija sa prskalicom. Glavni prodavci: Engleska Drogerija. Tražite samo sa markom Mortus jer je on pouzdan. (Politika, 1928)

Zar da štedim s pelenama? Ne, kaže gospođa Marica, to danas nije više potrebno. Dobro negovano odojče, kao moja Radojka, dobiva svaki put čisto, sveže rublje, jer za pranje upotrebljavam jedinstveno sredstvoŠihtov Radion pere sam! (Politika, 1929)

Mode salon ženskih šešira Šik-Parizien. Uvek ima na lageru veliki izbor elegantnih pariskih šešira. Prima porudžbine, prepravke, na farbanje i fazoniranje starih šešira. Izrada prvoklasna, po pariskim žurnalima. (Glas Valjeva 1928)

Zna se da ne treba kupovati poklon za mladence dok se prethodno samo ne razgleda. Priznati izbor u staklarsko porculanskoj radnji Dimitrija P. Janića, Terazije (Politika, 1912)

Laksit – čokolada za čišćenje idealno sredstvo za čišćenje stomaka, kako za decu, tako i za odrasle. Poštom šalje dvorska apoteka Bogojevića – Skoplje (Politika, 1928)

Pokušajte to još noćas, pa ćete izgledati 10 godina mlađom. Služite se kod toga kremom Tokalon, hranom za kožu ružičaste farbe. On sadrži Biocel dobiven od mladih životinja i pripravljen po specijalnoj formuli Dr Stejskala sa Bečkog Univerziteta (Politika, 1934).

Zašto se patite kojekakvim zbubanim opasačima za kilu kad je lečnički dokazano da vam moji čuveni potpasači za kilu sigurnu pomoć mogu pružiti, tako da ste bezbrižni i danju i noću. Razašilje se pod najvećom tajnom. Ištite cenovnik badava i franko. (Srpsko kolo, 1910)

Znojenje – garantovano leči posve neškodljivi prašak Galmanol. Žuljeve debelu kožu i bradavice skida brzo i sigurno melem Lamiko. (Politika, 1926)

Raj – sapun se pravi od kokošijih jaja. Za nežnu kožu je nenadmašiv (Politika, 1928)

Nestle brašno jedina predohrana protivu svih crevnih bolesti kod dece (Politika, 1928)

Zavist sviju – da li ste ponosni vašim detetom? Glaxo – stvara lepe bebe (Politika, 1929)

Udavačama: Naša galanterijska radnja dobija je za ovu sezonu najnoviji i vanredno lep izbor spreme za udavače i prodaje se po ceni utvrđenoj i tako jeftinoj, da je bez konkurencije (Male novine, 1902)

Garantovano sveže svinjsko meso iz Dirisovih obora. Delićemo ga besplatno pošto smo ga besplatno i dobili (Bodljikavo prase, 1941)

Fabrika masnih boja: Boje za štof i pređu, za živopis i akvarel (Male novine, 1890)

Braća Đ. Luković – Valjevo kupuju i plaćaju najvišim dnevnim cenama sve vrste kože od zverke (Glas Valjeva, 1933)

Reumin melem upotrebljava se kod: reumatizma u mišićima i zglobovima, lumbaga, neuralgije i gihta (Leskovački glasnik, 1938)

Novi svetski patenti! Rumpleks – za svako korito i šafolj. Pere! Cedi! Rolja! (Politika, 1925)

Izvor: Kafenisanje

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare