Priča o Dimitriju Begoviću – jednom od najvećih, a ipak zaboravljenih junaka

Izvor:
Politički.rs, Twitter, Foto: Ilustracija

Nestvarna priča o Dimitriju Begoviću – jednom od najvećih, a ipak zaboravljenih junaka, kako zbog hrabrosti, tako i zbog žrtve koju je podneo zarad oslobođenja naroda u Topličkom ustanku 1917.

Bugari su odlučili da ga ucene životima njegove porodice ultimatumom: da preda svoju četu ili će mu porodica biti ubijena.

Dimitrije je izabrao oficirsku čast i slobodu svog naroda, odgovorivši:

“Ubili ste na hiljade porodica, ubićete i moju, jer se ja nikada neću predati. Srpski oficir se ne predaje!”

Razjareni Begovićevim držanjem koje je uticalo na podizanje poljuljanog morala srpskog naroda, Bugari postupaju zverski.

Nakon što su njegovoj ženi koja je bila u sedmom mesecu trudnoće rasporili stomak, izvlače muško dete i nabijaju ga na bajonet, ubacili su u oganj nju i sve četvoro njihove dece, da bi živi izgoreli. U užasu nečovečnog umiranja deca su se grčevito splela oko majke da ih posle smrti nisu mogli više razdvojiti pa su ih sve morali sahraniti u istu raku u selu Gajtan.

Sledi novo naređenje:

“Uhvatiti komitskog vođu Begovića živog kako bi ga javno mučili i ponižavali i time označili kraj ustanka.”

Kada je bugarska vojska u odnosu snaga 20:1, opkolila četu, skrivena vojska izlazi da borbom prsa u prsa probije obruč.

Dimitrije je ranjen ostao u obruču sa nekoliko komita Begovićeva pogibija zaslužuje posebnu pažnju jer je izuzetan junački i patriotski čin. Ranjen, borio se do poslednjeg metka i kao odličan strelac sa svog uzvišenog kamenog zaklona, ubio veliki broj Bugara.

Kad je ostao bez municije, vojvoda se odlučio na čin poznat našoj istoriji.

Pošto su Bugari hteli da ga uhvate živog, on je odgovorio da će se predati, ali da kao oficir želi da se preda isključivo bugarskim oficirima.

Kada su bugarski oficiri potrčali ne bi li na zarobljavanju Begovića zaradili više činove, a i novčanu nagradu, Begović izlazi sav opasan aktiviranim bombama i poput Stevana Sinđelića ulazi u istoriju dižući u vazduh i sebe i bugarske oficire.

I danas, u podnožju Radana, stoji spomen obeležje poznato kao “Begovića grob”, koje deci Topličkog i Jablaničkog okruga daje lekcije o čojstvu i junaštvu zaboravljenog heroja.

Foto: Mapio.net

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare