Ministar Popović SPISKAO 4.400.000,00 narodnih para za lajkove na Fejsbuku i Instagramu!

Ministar Popović SPISKAO 4.400.000,00 narodnih para za lajkove na Fejsbuku i Instagramu!

Ministar bez portfelja Nenad Popović, poznatiji kao Neša Švajcarac od Minela, zaključio je u vreme mandata tehničke vlade ugovor o informisanju javnosti preko društvenih mreža. Na konkurs se javila samo jedna firma, koja je i dobila posao

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović dao je čak 4.440.000 dinara, odnosno 37.288 evra, za reklamiranje na poznatim društvenim mrežama/platformama – Instagramu, Fejsbuku i Jutjubu, piše Kurir!

Popović je pomenutu javnu nabavku raspisao sa ciljem informisanja javnosti o delokrugu rada svog kabineta, ali i da bi, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, podstakao mlade da razvijaju preduzetnički duh (!?). Posao je sklopljen sredinom prošle godine, u avgustu, i to u vreme tehničkog mandata (tada stare) vlade, navodi Kurir.

Popović, o kome je politicki.rs već pisao ranije, sebe predstavlja kao rusofila i proruskog čoveka, mada isti taj Popović ne propušta priliku da šeni za hamburgere iz ruku predsednika SAD na Molitvenom doručku u Beloj kući, dok porez plaća u Švajcarskoj i kako navode mediji, poseduje švajcarski pasoš.

Pokušali smo da razumemo šta je to što Popović voli u Rusiji, šta je to rusko što mu greje dušu, što ga inspiriše. Po svemu sudeći, nisu to ni Dostojevski, ni ruski balet, ruska istorija ili nešto slično.

Jedino što se primećuje da ga je iz Rusije inspirisalo je lopovluk i način pljačkanja  države od strane ruskih oligarha u vreme Borisa Jeljcina. Samo tako se može tumačiti uništavanje nekadašnjeg giganta “Minela” i ostavljanje bez kore hleba na hiljade radnika te firme..

Da mu je sem Rusije na srcu i Kosovo i Metohija govori i to što je bio šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i usko se povezao s albanskim poslovnim krugovima u južnoj srpskoj pokrajini. Pričalo se za Popovića da je želeo da sprovede privatizaciju rudnika „Trepča“ i turističkog kompleksa „Brezovica“, što mu na kraju nije uspelo.

Zato je uspeo da sprovede javnu nabavku „Izrada i realizacija plana komunikacije na digitalnim platformama kabineta ministra“, kako dalje piše Kurir.

– Usluge podrazumevaju obavezu izabranog ponuđača da za potrebe naručioca izradi i realizuje plan komunikacije na postojećim digitalnim platformama kabineta ministra (Fejsbuk, Instagram, Jutjub), čiji je cilj informisanje javnosti, univerzitetske, akademske, naučnoistraživačke i poslovne zajednice, a pre svega mladih, o aktivnostima Vlade koja putem sistemskih mera i rešenja podržava razvoj tehnoloških i društvenih inovacija, inovacionog ekosistema, inovacionog preduzetništva i inovacione infrastrukture – navodi se u konkursnoj dokumentaciji objavljenoj na sajtu kabineta ministra.

Dodaje se i da ova promocija treba da podstakne mlade da razmišljaju na preduzetnički način.

– Osim toga, promocija inovacija i inovacionog preduzetništva putem različitih oblika digitalne komunikacije treba da doprinese ostvarivanju kontinuiteta u razvoju održive preduzetničke kulture u Srbiji, odnosno da podstakne građane, a posebno mlade, da razmišljaju na preduzetnički način, kao i da ih ohrabri da u većoj meri osnivaju svoje inovacione i tehnološke startap kompanije – navodi se u dokumentu.

Ministar Popović SPISKAO 4.400.000,00 narodnih para za lajkove na Fejsbuku i Instagramu!
Foto: Kurir

Mogao da radi bilo ko

Objave, kako je navedeno, moraju da sadrže tekst i preteće grafičko rešenje, fotografiju ili video-snimak. Posao je 3. avgusta 2020. (kada je zaključen ugovor) dobila jedna firma iz Beograda, a ugovorena vrednost posla je 3.700.000 dinara bez PDV, odnosno 4.440.000 dinara sa PDV. To znači da je Popović u vreme tehničke vlade, dok se čekao izbor novih ministara, sklopio ovaj posao. Inače, kako je navedeno u jednom od ugovora, ponuda te firme je i jedina primljena ponuda, a period važenja ugovora je 31. maj 2021.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da je ovo bacanje para:

– To je mogao da radi bilo ko ko je elementarno tehnički pismen, a ko je već zaposlen u ministarstvu, a ne da se ovako pravi suvišni trošak. Ovo je bacanje para, ma koliko da košta, a kamoli što je suma skoro 40.000 evra. To zna danas da uradi svaki srednjoškolac, ma dete iz osnovne škole… Iz aviona se vidi da je namešten posao.

Kurir, politicki.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare