Ministarstvo za brigu o porodici dalo 630.000 evra nepoznatim udruženjima

Izvor:
Beta, Foto: Logo

Devet organizacija i udruženja kojima je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju odobrilo 630.000 evra osnovano je neposredno pre raspisivanja konkursa i to preregistracijom već postojećih udruženja koja godinama pre toga nisu ni bila aktivna, piše portal Insajder.

Ministarstvo dodeljuje ta sredstva za projekte za poboljšanje socijalnog položaja žena i sprečavanje porodičnog nasilja.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, sva udruženja su prilikom preregistracije sedišta prebacila u Beograd, promenila zastupnike i oblast delovanja.

“Kako bi ispunili uslove konkursa u svojim statutima kao ciljeve sada navode socijalnu sigurnost žena i prevenciju nasilja, a do tada su se bavili zaštitom Roma, radnika, osoba sa invaliditetom, promocijom sporta i kulture”, piše taj portal.

Na pitanje Insajdera koje reference imaju udruženja koja su dobila najviše novca, iz Ministarstva za brigu o porodici naveli su da svi mogu da se prijave, a da su kriterijumi striktni.

“Kriterijumi su striktni i izuzetno jasno definisani i ne postoji mogućnost da bilo ko, ko nema odgovarajuće kapacitete, znanje i iskustvo iz navedenih oblasti, može da dodje do sredstava opredeljenih za tu namenu”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Iz Insajdera su istakli da nijedna od organizacija koja je dobila sredstva na konkursu tog ministarstva nema sajt, niti se mogu naći informacije o organizovanju dogadjaja ili sprovodjenju projekata u vezi sa zaštitom žena.

“Čak četiri organizacije koje su nastale neposredno pre raspisivanja konkursa izmenom statuta i rukovodstva nekih drugih udruženja, sada su registrovane na istoj adresi – Terazije 23/207. Na prijavljenoj adresi, u zgradi u kojoj se nalazi i Privredna komore Srbije, navode da nikada nisu čuli za te organizacije, niti primili poštu na njihovo ime”, piše Insajder.

Udruženjima koja imaju zvanične internet prezentacije i koje se godinama bave pitanjima položaja žena opredeljeno je ukupno oko 150.000 evra.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare