Od 168 gradova i opština u Srbiji SAMO TRI imaju pozitivan prirodni priraštaj, pada broj novorođene dece, zaključenih brakova

Izvor:
Beta

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk izjavila je danas da Srbija “nikada nije imala više stanovništva starijih od 65 godina”, dok u isto vreme pada broj živorođene dece, a u najvećem broju opština beleži se negativan prirodni priraštaj.

Bjelobrk je za televiziju Prva izjavila da udeo u tome imaju migracije mladih koji odlaze iz zemlje, ali da postoje i migracije unutar Srbije, iz manje razvijenih područja ka razvijenijim gradovima, pre svega Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Bjelobrk je navela da Beograd zbog toga ima stalno povećanje broja stanovnika, ali da, kao i ogromna većina gradova u Srbiji – ima negativan prirodni priraštaj.

Prema njenim rečima, od 168 opstina u Srbiji “samo tri imaju pozitivan prirodni priraštaj”.

“To su Tutin, Novi Pazar i Preševo. Sve ostale opštine imaju negativan prirodni priraštaj, neke još od 60-tih godina prošlog veka”, kazala je Bjelobrk.

Ona je među podatke koji rastu iz oblasti demografije, osim udela starije populacije u broju stanovnika, navela da i da se povećava “broj razvedenih brakova, kao i prosečna starost prilikom rađanja prvog deteta i rađanja dece uopšte”.

Među brojkama koje iz godine u godine “padaju”, Bjelobrk je navela da “pada broj stanovnika, pada broj živorođenih, kao i udeo mlade populacije do 15 godina” u ukupnom broju stanovništva.

“Pada broj zaključenih brakova, koji je u vezi sa starosnom strukturom stanovništva. Najveći uticaj na to imaju migracije, odnosno odlazak mladog stanovništva u inostranstvo, što indirektno utiče na pad broja rodjenih”, rekla je Bjelobrk.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar