Od danas važi novo pravilo u saobraćaju – za nepoštovanje slede OGROMNE KAZNE

Korišćenje zimske opreme obavezno je od 1. novembra.

Od danas, pa do 1. aprila vozači bi trebalo da na kolima imaju sve četiri zimske gume ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Njihova zamena koštaće vas od 500 do 1.500 dinara, a svi koji se ogluše o ovo pravilo mogli bi da plate visoku cenu.

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima precizira da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, pa ako u tim uslovima i dalje vozite sa letnjim gumama, saobraćajni policajci će vas debelo kazniti.

Zakon o saobraćaju nalaže da su zimski pneumatici obavezni od 1. novembra do 1. aprila, ali ne morate ih imati ako je lepo vreme, već samo ako su na putu sneg, led ili poledica”, istakao je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ovo bi moglo da predstavlja potencijalnu poteškoću za one vozače koji iz urbanog predela odu, primera radi, na planinu gde ima snega ili poledice – očekuju ih visoke kazne.

“Kazna za one koji nemaju zimske pneumatike je od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a 60.000. do 800.000 za pravna lica”, kaže Okanović i dodaje da nepoštovanje datuma koji je predvideo zakon može i da bude opasno po život, ukoliko se vašom krivicom dogodi saobraćajna nezgoda.

Mondo

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar