Održan protest ispred Ling Longa: “ZA VAZDUH, VODU I SLOBODU”

Više stotina građana, ekoloških aktivista i predstavnika političkih stranaka okupilo se danas ispred planirane fabrike guma Ling Long u Zrenjaninu, kako bi ukazali na kršenja zakona od strane Vlade Srbije i investitora, kao i na očekivano zagađenje koje će proizvesti ova fabrika.

Na skupu su između ostalih bili predstavnici udruženja „Bitka za Košutnjak“, „Buđenje“, „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, kao i članovi pokreta Oslobođenje, Narodne stranke, Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Dveri, lokalni odbornici Dosta je bilo i drugi.

Prisutni su poručili da se ne radi o političkom skupu, već o skupu sa koga se traže „vazduh, voda i sloboda“.

„Mi se već godinama borimo protiv projekta Rio Tinto i konačno smo ih naterali da nas čuju i da počnu da odgovaraju građanima. Morate vršiti pritisak i na Vladu Srbije i na kompaniju“, poručio je aktivista Momčilo Alimpić iz Loznice, koji je došao da podrži Zrenjanince.

Pristuni su više puta pozvani da fotografišu fabriku, aludirajući na ranije incidente, gde je obezbeđenje fabrike fizički intervenisalo kada su novinari pokušali da snime ili slikaju prostor Ling Longa.

Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje, koji je i jedan od organizatora protesta, rekao je da je zadovoljan brojnošću protesta.

„Raduje me što je došlo mnogo ljudi iz raznih delova Srbije. Slični problemi postoje i u Loznici, Majdanpeku, Boru, Smederevu i nigde se više neće trpeti. Ekologija nije samo lokalni problem“, istakao je on.

Đorđević je dodao da će, ukoliko ova fabrika proradi, Zrenjaninci „izgubiti vazduh“.

„Vučić nudi jeftina radna mesta u zamenu za vaš vazduh, vašu vodu i vaše plodne njive. Ne znam kako će se bez toga nastaviti život u ovom lepom gradu“, kaže predsednik pokreta Oslobođenje.

Na protestu je pročitano i pismo koje su potpisali predstavnici udruženja, pokreta i stranaka koje su organizovale skup, a koje će biti predato ambasadi NR Kine. U pismu je iskazana zabrinutost zbog kršenja zakona Srbije i netransparentnosti celog projekta, a ukazano je i da bi fabrika morala da posluje unutar zakonskih procedura, kako bi se odnosi dva naroda i dve zemlje razvijali u prijateljskom duhu u budućnosti.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare