OSLOBOĐENJE U ZRENJANINU: LINGLONG JE NOVA EKOLOŠKA KATASTROFA U NASTAJANJU

OSLOBOĐENJE U ZRENJANINU: LINGLONG JE NOVA EKOLOŠKA KATASTROFA U NASTAJANJU

Predstavnici pokreta Oslobođenje predvođeni profesorom Duškom Kuzovićem obišli su lokaciju gradnje planirane kineske fabrike automobilskih i kamionskih guma „Linglong“ nadomak Zrenjanina. Oni su tom prilikom ukazali na brojne probleme u vezi sa pomenutom investicijom.

„Fabrici za proizvodnju pneumatika poklonjeno je 97 hektara njive prve klase, iako je po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu zabranjena promena namene takvog zemljišta i iako se još uvek ne zna kompletan obim projekta. Plan kompleksa je potpuno nepoznat, to je razlog zašto još uvek nema građevinske dozvole za celu fabriku. Ne znamo ni tehnološki ni građevinski obris, a ni ekološke posledice ovakve investicije u industriju koja je nužno prljava i imaće negativan uticaj na životnu sredinu“ rekao je Kuzović.

U razgovoru sa Dušanom Kokotom iz zrenjaninskog udruženja „Građanski preokret“, predstavnici Oslobođenja obavešteni su da je kineska kompanija došla u Srbiju „nakon što je zbog očekivanih negativnih efekata na životnu sredinu odbijena u nizu zemalja Istočne Evrope“.

On je istakao činjenicu da za Linglongovu fabriku još uvek ne postoji integrisana studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a kako je naveo, građanima Zrenjanina je „onemogućen ulaz na javnu raspravu o ovoj problematičnoj investiciji“.

„Nosioci vlasti u Srbiji se ne ponašaju kao izabrani predstavnici građana, već kao zaštitnici investitora, kojima je sve dozvoljeno“, zaključio je Kokot.

Duško Kuzović je kao problematičnu naveo i činjenicu da je „država Srbija dala investitoru 74 miliona evra iz budžet, dakle našeg novca, što predstavlja jednu od rekordno visokih subvencija“.

„To je pogrešan odnos i pogrešna ekonomska politika. Stranci će biti ovde dok ih budemo plaćali subvencijama, a kada tog interesa nestane, oni će jednostavno napustiti pogone kao što se nedavno desilo u Tuzli. A nama će ostati nagomilani ekološki problemi: sa skladištenjem opasnih materija, sa zagađenjem vazduha i sa trajno uništenim njivama i vodama“ upozorio je Kuzović i pozvao Vladu Srbije da se „umesto bacanja novca u sumnjive investicije, okrene podršci domaće srpske proizvodnje, preduzetništva i poljoprivrede“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare