Počeo završni ispit iz srpskog, ove godine ga polaže 66.970 učenika

Izvor:
Danas, Foto: Pixabay

U osnovnim školama u Srbiji u 9 sati je počeo završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika koji polažu svi učenici osmog razreda, kao o polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Pre početka polaganja završnog ispita đake OŠ” Petar Petrović Njegoš” je posetio Đorđe Milićević, v. d. ministra prosvete i poručio im da u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve učenike, da će svi biti upisani i da nema raloga za brigu. Kako je istakao Republička komisija predvidela je modalitete i ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti osigurala da se mala matura realizuje neometano.

Milićević je rekao da završni ispit ove godine polaže 66.970 učenika i da u srednjim školama ima 75.853 mesta.

“Ubeđen sam da im neće biti potrebna sreća već strpljenje i da dobro razmisle. Imali su dovoljno vremena tokom osam godina a postojala je i pripremna nastava. Verujem da će znanje koje su stekli tokom osam godina potvrditi na najbolji mogući način. Sva deca će upisati srednju školu i ne treba da brinu”, rekao je Milićević.

On je naveo da će đaci sutra polagati matematiku, a u petak test iz izbornog predmeta. Izneo je podatke da se najveći broj osmaka opredelio da polaže biologiju – 38 odsto, potom geografiju 29 odsto, istoriju je izabralo 16 odsto učenika, hemiju 9 i fiziku 8 odsto.

– Čitav upisni proces će biti elektronski. Za razliku od prošle godine kada smo imali 15 skening centara, sada imamo 33 koji su ravnomerno raspoređeni po Srbiji. Uspeli smo sa našim partnerima da obezbedimo tajnost i sigurnost kako bi svi učenici imali ravnopravan tretman. Kao i prethodne godine, neće koristiti nijedan papir da bi se upisali u srednju školu, naveo je Milicevic.

On je dodao da će preliminarni rezultati male mature biti poznati 25. juna, a konačni 28. juna

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare